Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Οι σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας χωρίς «νικητές» και «ηττημένους»

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζει πως η ΕΕ καλείται να χαράξει νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία χωρίς άλλες καθυστερήσεις

«Αν με βεβαιότητα προέκυψε ένα συμπέρασμα μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό είναι ότι οι σχέσεις ΕΕ -Τουρκίας δεν είναι και δεν θα είναι πια οι ίδιες», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Όπως σημειώνει, η Ένωση έχει αντιληφθεί ότι η τουρκική παραβατικότητα δεν αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα της Ελλάδας με τον δύσκολο γείτονά της, αλλά ένα ευρω-τουρκικό ζήτημα, που αγγίζει τον πυρήνα της ταυτότητάς της και τη συνολική στρατηγική ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ έγινε σαφές ότι η σχέση της με την Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει.

«Η Άγκυρα δείχνει να πορεύεται εμπνεόμενη από νέο-οθωμανικές φιλοδοξίες, που δεν ανταποκρίνονται και δεν συμβαδίζουν με το σύστημα αρχών και αξιών της ΕΕ. Κι αυτή είναι από μόνη της μια απειλή τόσο για το σύστημα Δικαίου της Ένωσης όσο και για τη σταθερότητα της περιοχής», τονίζει.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως η ΕΕ καλείται να χαράξει νέα στρατηγική απέναντι στην Τουρκία χωρίς άλλες καθυστερήσεις, αλλιώς, κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της.

«Οι αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελούν πράγματι ένα διστακτικό βήμα, που οδηγεί, όμως, προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει. Προσθέτει πως όρισε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγηση της σχέσης τους και δήλωσε ανοιχτή σε μέτρα ευρύτατου φάσματος, δίνοντας ρητά εξουσιοδότηση στον Ύπατο Εκπρόσωπο να διευρύνει τη λίστα των κυρώσεων.

«Από την πλευρά της, η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο», ξεκαθαρίζει ο αναπληρωτής υπουργός. «Έχει ενημερώσει για την παράνομη τουρκική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα και έχει θέσει ξεκάθαρα το πλαίσιο: Μοναδική προς επίλυση διαφορά είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Υπενθυμίζει δε πως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι να αποδείξει η Τουρκία ότι αφήνει πίσω της άμεσα και με συνέπεια την οδό της παραβατικότητας.

«Ωστόσο, η Ελλάδα δεν επιδιώκει κοντόφθαλμα την αποκοπή της Τουρκίας από τη Δύση. Γνωρίζει ότι μια αποσταθεροποιημένη Τουρκία θα καταστεί ένας ακόμη πιο προβληματικός γείτονας, που θα αναζητήσει ένα ακόμη πιο επικίνδυνο πεδίο συνεννόησης, εκτός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ», επισημαίνει.

Και σημειώνει πως όσο κι αν η ΕΕ δυσκολεύεται να προχωρήσει λόγω των ανελαστικών διαδικασιών της, στο τέλος, καταφέρνει να κάνει το βήμα. «Το απέδειξε, άλλωστε, με το Ταμείο Ανάκαμψης. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για σύνθετα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

«Ο ρόλος της Ευρώπης είναι να δώσει και εδώ λύση. Και η λύση θα είναι διπλωματική. Σε αυτό το διπλωματικό τραπέζι, η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει τη θέση της. Κι όσο κρατάει ανοιχτό το θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο η Τουρκία εξακολουθεί να εμφανίζεται ως πρόβλημα για όλο το σύστημα ασφάλειας της περιοχής, είναι εκείνη που θα εκτίθεται και θα πιέζεται διπλωματικά, για να προσέλθει με τη σειρά της στο ίδιο αυτό τραπέζι», καταλήγει.