Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία κερδίζει με την παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η μη εναρμόνιση της Άγκυρας με τις κυρώσεις είναι προβληματική, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά την ομιλία του το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή

Ιδιαίτερο οικονομικό όφελος αποκομίζει η Τουρκία από την παράκαμψη των ευρωπαϊκών και νατοϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, τόνισε την Τετάρτη ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν και από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Η μη εναρμόνιση της Άγκυρας με τις κυρώσεις είναι προβληματική, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά την ομιλία του το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή στο πλαίσιο των εργασιών της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Αυτή η μη εναρμόνιση της Τουρκίας «δημιουργεί παράθυρα για τη Ρωσική Ομοσπονδία» είπε, τονίζοντας ότι η Τουρκία αποκομίζει «ιδιαίτερο οικονομικό όφελος» παρακάμπτοντας τις κυρώσεις, σε αντίθεση με το τίμημα που πληρώνει η Ελλάδα και όλες οι υπόλοιπες χώρες ιδίως σε σχέση με την ενέργεια, τον τουρισμό, τις εξαγωγές.

«Την εποχή που εδώ υποφέρουν, κάποιοι βγάζουν χρήματα. Η Τουρκία έχει διπλασιάσει τις θέσεις στα αεροπλάνα της, για να χωράνε οι Ρώσοι επιβάτες και οι Ρώσοι ολιγάρχες που κρατούσαν τα σκάφη τους σε άλλα λιμάνια έχουν μετακινηθεί στα τουρκικά λιμάνια», συμπλήρωσε απαντώντας σε τοποθέτηση του Τούρκου βουλευτή Αχμέτ Γιλντίζ.

Από την άλλη πλευρά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη θετική συνεισφορά της Ελλάδας στο συνολικό πλαίσιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας το υψηλότατο ποσοστό αμυντικών δαπανών, τη συμμετοχή της σε όλες τις ασκήσεις αμυντικής συνεργασίας, αλλά και τον ρόλο της ως «γέφυρα ενεργειακής ασφάλειας».

Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Βαρβιτσιώτης αφού κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, επισήμανε την ευθύνη της Τουρκίας για τη μη ολοκλήρωση της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας εξαιρετικά αντιπαραγωγική, σε αντιδιαστολή προς αυτή της Ελλάδας που υπέγραψε και επικύρωσε από πολύ νωρίς την ένταξη των δύο χωρών.

«Η ένταξη των δύο χωρών είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την ουσία της νατοϊκής συμμαχίας, δηλαδή την αλληλεγγύη και την κοινή άμυνα απέναντι στις κοινές απειλές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε τις αρχές της φιλελεύθερης συνεργασίας, που βάλλονται από φωνές λαϊκισμού και εθνικισμού σε όλο τον πλανήτη».