Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Υπάρχει κύμα οργής στην ΕΕ κατά της Λευκορωσίας

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την απόλυτη καταδίκη εκ μέρους της Ελλάδας με αφορμή την υποχρεωτική προσγείωση του αεροσκάφους

Την απόλυτη καταδίκη εκ μέρους της Ελλάδας, όπως αυτή εκφράστηκε με τον πλέον ισχυρό τρόπο από τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε σημερινές του συνεντεύξεις, με αφορμή την υποχρεωτική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς.

Ειδικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «το καθεστώς Λουκασένκο λειτουργεί με όρους Σοβιετίας της δεκαετίας του '70 και του '80. Δηλαδή, με ψυχροπολεμικές διαδικασίες που δεν γίνονται αποδεκτές το 2021». Και συμπλήρωσε ότι στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένονται πολύ σκληρά μέτρα κατά της Λευκορωσίας.

Για το ίδιο θέμα, επισημαίνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για πρωτοφανή ενέργεια, σημειώνοντας πως υπάρχει κύμα οργής κατά της Λευκορωσίας από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι μεταξύ των κυρώσεων που εξετάζονται, περιλαμβάνεται ο αεροπορικός αποκλεισμός της χώρας.

Ερωτηθείς για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο την προσεχή Πέμπτη, παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Πρόκειται, όπως είπε, για διπλή γιορτή, δηλαδή για τα 40 χρόνια Ελλάδας - ΕΕ αλλά και για την έναρξη του διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης. Προσέθεσε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες να εκφράσουν τη φιλοδοξία τους για την Ευρώπη του αύριο και τους κάλεσε να συμμετάσχουν μέσα από την ανοικτή πλατφόρμα διαλόγου που λειτουργεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (https://futureu.europa.eu/).