Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Να αποδείξει η Άγκυρα ότι θέλει να παραμείνει στον διάλογο

«Η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου και να απέχει από προκλητικές ενέργειες», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

«Η προσπάθεια προσέγγισης της Τουρκίας προς την ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να έχει διάρκεια και συνέπεια», τόνισε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής uπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σημείωσε ωστόσο ότι «η Άγκυρα θα πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου και να απέχει από προκλητικές ενέργειες, οι οποίες διαταράσσουν την ευρύτερη ασφάλεια της περιοχής».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στα  Παραπολιτικά  90.1, αναφορικά και με τον 62ο κύκλο διερευνητικών επαφών που θα γίνει στην Αθήνα στις 16 Μαρτίου, επεσήμανε πως «πιστεύουμε ότι πάντοτε πρέπει να υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονυ Μπλίνκεν για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ως μέγιστη προκλητική ενέργεια και το Στέητ Ντηπάρτμεντ τόσο ξεκάθαρα τοποθετείται επ’ αυτού και στο ανώτατο επίπεδο».

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτό δείχνει ότι υπάρχει μία ουσιαστική μεταστροφή των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Τουρκία και την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο, που ξεκίνησε από τον πρώην ΥΠΕΞ, Μάικλ Πομπέο.

Σχολιάζοντας την κριτική που ακούγεται για την πορεία διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε την ανάγκη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην εξαγωγή συμπερασμάτων, συνεκτιμώντας τη γενικότερη ευρωπαϊκή κατάσταση. Χαρακτηριστικά, οι ανθρώπινες απώλειες λόγω κορωνοϊού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν αυξημένες, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τη Σλοβακία με 241 θύματα, την Τσεχία με 207, την Ουγγαρία με 135, ενώ η πλουσιότερη χώρα της ΕΕ, το Λουξεμβούργο είχε 49 θύματα, τη στιγμή που χώρες όπως η Αυστρία και η Ελλάδα κατέγραψαν 35 απώλειες η κάθε μία.

Τέλος, σε ερώτηση για την όξυνση του πολιτικού κλίματος, ο αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι «το τελευταίο δίμηνο διάφορες ομάδες προσπαθούν να προκαλέσουν με τη συμπεριφορά τους την κρατική λειτουργία και επιζητούν να υπάρχει όξυνση», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει στόχευση να δημιουργηθεί ένας νέος διχασμός, αλλά «κάτι τέτοιο δεν το θέλει η κυβέρνηση και δεν το υπηρετεί η παράταξη μας, η οποία διαχρονικά ήταν υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης και υπέρ της ενότητας του λαού».

Αντίθετα, σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει και κινητοποιεί κόσμο σε όλες αυτές τις διαδηλώσεις ενώ «εθελοτυφλεί απέναντι στο γεγονός ότι προχθές στη Νέα Σμύρνη το θύμα ήταν αστυνομικός». Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «αν νομίζουν ότι αυτό θα τους δώσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του λαού που θέλει ηρεμία και τάξη στη χώρα, πολιτικά έχουν ποντάρει σε λάθος άλογο».