Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Τόπος εγκατάλειψης προσφύγων και μεταναστών η Μακεδονία

Σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού μεταναστών και προσφύγων.

Την ανάγκη χάραξης νέας πολιτικής στο προσφυγικό - μεταναστευτικό υπογράμμισε ο βουλευτής και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξαπολύοντας παράλληλα πυρά κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Διοικούσας της ΝΔ, στη Θεσσαλονίκη, ο βουλευτής έκανε λόγο για μεταφορά του βάρους του ζητήματος στη Μακεδονία, με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων και τις αυξημένες ροές, ειδικά από τον Έβρο, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την περιοχή ως «κύριο τόπο εγκατάλειψης και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών». Μίλησε για επιβαρυμένες δομές τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Κεντρική Μακεδονία και κατήγγειλε τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots σε όλη την Ελλάδα.

«Σε κανένα camp στη χώρα δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής που να εγγυώνται τη δημόσια ασφάλεια υγείας. Σε κανένα camp δεν υπάρχει κανονισμός λειτουργίας που να ορίζει πότε και ποιος μπαίνει ή βγαίνει. Υπάρχει έλλειψη στη διαδικασία συστηματικής ενσωμάτωσης των προσφύγων και ψυχολογικής υποστήριξής τους» ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζοντας πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες των δομών αισθάνονται «γκετοποιημένοι». «Στα Διαβατά μετά τις 4 τη νύχτα δεν υπάρχει καμία υπηρεσία παρούσα, παρά μόνο δύο αστυνομικοί στην είσοδο. Το 30% των φιλοξενούμενων ζει σε σκηνές και δεν σιτίζεται ανάλογα» πρόσθεσε ο βουλευτής, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη νωρίτερα σήμερα στη δομή.

Έκρινε αναγκαία τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και χαρακτήρισε «γραφειοκρατικό μηχανισμό» την Ελληνική Αστυνομία «που έχει επιβαρυνθεί με υπηρεσίες που κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι στις αρμοδιότητές της». Παράλληλα, έκανε λόγο για ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς πολιτικής και των εθνικιστικών στοιχείων, φαινόμενο που απέδωσε στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

«Η Ευρώπη δεν έχει δύο πολιτικές. Έχει μία, που ορίζει πως δεν είναι ελεύθερος χώρος» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστηρίζοντας πως «μόνο η Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα μόνιμης εγκατάστασης όσων μπαίνουν στη χώρα, είτε το δικαιούνται είτε όχι». «Η Ευρώπη απέκτησε φράχτες από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε την Ελλάδα «έρμαιο της Τουρκίας, ανάλογα με το πόσο καλά προτίθεται να φυλάξει τα σύνορα».

Αδιαφάνεια στους ευρωπαϊκούς πόρους

Αναφορικά με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε την ανάγκη διαφάνειας στη διαχείριση των πόρων. «Υπάρχει μεγάλος βαθμός κακοδιαχείρισης των κονδυλίων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν παίρνει πρωτοβουλίες για αδιαφάνεια και δεν προβαίνει σε σωστή διαχείριση χρημάτων. «Πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για την κατάσταση που θα αφήσει πίσω της η κυβέρνηση, κατάσταση που έχει μία "οσμή σκανδάλου"» πρόσθεσε.

Παράλληλα έβαλε κατά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο κατήγγειλε για εκταμίευση 112 εκατομμυρίων ευρώ για απευθείας αναθέσεις χωρίς διαγωνισμό.

Διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών

Ως προς την πολιτική που θα χαράξει η Νέα Δημοκρατία στο ζήτημα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε την ανάγκη διαχωρισμού των προσφύγων και των μεταναστών. «Δεν μπορεί να παίρνει άσυλο όποιος έρχεται στη χώρα» δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης επιστροφής στη χώρα τους όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ» υποστήριξε.

Παράλληλα, έκρινε επιτακτική την ανάγκη ασφάλισης των συνόρων, την ενίσχυση της Frontex, καθώς και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου. Πρότεινε να ενταχθεί ο Έβρος στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ευρώπης - Τουρκίας για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών από τον Έβρο, να υπάρχει γεωγραφική διασπορά στους αφιχθέντες πρόσφυγες, επιτάχυνση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και τέλος βεβαιότητα για επαναφορά των μεταναστών στη χώρα τους.