Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: Στους καιρούς που ζούμε δεν χωρούν θρησκευτικοί πόλεμοι

O Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή, ειδικότερα μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων

«Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσουμε τη σχέση μας με τις Αραβικές χώρες και να γεφυρώσουμε τις διαφορές των πολιτισμών μας που φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα της σύγκρουσης. Στους καιρούς που ζούμε δεν χωρούν θρησκευτικοί πόλεμοι».

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη σημερινή του παρέμβαση στο 5ο EU-Arab World Summit, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

O Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή, ειδικότερα μετά την πρόσφατη εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ. Και αυτό – όπως είπε – είναι μία σημαντική εξέλιξη που δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να βρούμε τρόπους μέσω της διπλωματίας για να μειώσουμε τις εντάσεις και τις διαφορές στην ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε στα τριμερή διακρατικά σχήματα στα οποία συμμετέχει και προωθεί η χώρα μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και που έχουν οδηγήσει στην οικοδόμηση σταθερών συνεργασιών με την Κύπρο και το Ισραήλ αλλά και με χώρες του Αραβικού κόσμου, όπως η Αίγυπτος, τα Η.Α.Ε και η Ιορδανία.

Τέλος, σχετικά με την τουρκική παραβατικότητα, ο αναπληρωτής Υπουργός επισήμανε πως έχουμε στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος τον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι στη Μεσόγειο κι αυτός είναι ο δρόμος του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.