Skip to main content

Βαρβιτσιώτης: To NATO θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει η όξυνση στα ελληνοτουρκικά

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ τόνισε ότι «το τείχος της απομόνωσης της Τουρκία) δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης».

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο στην οποία αναβαθμίζεται ο τρόπος επικοινωνίας της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απέκτησε πλέον δίαυλο επικοινωνίας ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν.

Aποτιμώντας τα όσα έγιναν στην Μαδρίτη και την επαναπροσέγγιση της Δύσης με την Τουρκία ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «το τείχος της απομόνωσης (σ.σ. της Τουρκίας) δεν ήταν κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Αναβαθμίζεται ο τρόπος επικοινωνίας Τουρκίας – ΗΠΑ

Σχολιάζοντας το πώς παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της Συνόδου στον ελληνικό Τύπο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «δεν μπορεί να είναι και οι δύο χαμένοι. Κάτι διαφορετικό έγινε. Ξεκάθαρα υπήρξε μια υποχώρηση της Τουρκίας σε σχέση με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας για τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας και την υπόσχεση για την αναβάθμιση των F-16 o κ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι στη Μαδρίτη υπήρξε η πρώτη συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν, μετά στο σκληρό παζάρι που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-16 ο κ. Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε ότι ο κ. Μπλίνκεν, υπουργός των ΗΠΑ, είχε στείλει επιστολή στο Κογκρέσο για την άρση του εμπάργκο που είχε επιβληθεί για την απόκτηση από την Τουρκία των S-300.

«Το εμπάργκο στα F-16 δεν είχε επιβληθεί λόγω της έντασης στο Αιγαίο» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν βλέπω ότι στην παρούσα σύνθεση του Κογκρέσο θα είναι εύκολο να αρθεί αυτό το εμπάργκο».

Δεν υπάρχει στρατηγικό συμφέρον για όξυνση

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό συμφέρον για όξυνση ανάμεσα σε εταίρους, ιδιαίτερα όταν η Συμμαχία αντιμετωπίζει τη Ρωσική απειλή. Η Νατοϊκή Συμμαχία είναι προσανατολισμένη προς αυτή την κατεύθυνση και η σταση των ΗΠΑ είναι προσανατολισμένη προς την ενίσχυση του μετώπου προς τα ανατολικά και ειδικά στη Ρωσία».

Και όπως πρόσθεσε για τα ελληνοτουρκικά, «η Συμμαχία θα κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να σταματήσει η όξυνση που θα μπορούσε να φέρει τριγμούς».|

Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη «η Ελλάδα όλο το προηγούμενο διάστημα δεν συμπεριφέρεται έχοντας απλωμένο το ζωνάρι της για καυγά. Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρούνται οι διαύλοι της επικοινωνίας ανοικτοί. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι διαπραγματευόμαστε κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι έξω από τη διάθεση του συνόλου της Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα δε θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο ικανοποιώντας τη διάθεση πολλών θερμόαιμων, οι οποίοι άκριτα ζητάνε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά».

Απαντώντας στο θέμα για το πότε θα πάμε σε εκλογές ο κ. Βαρβιτσιώτης αρνήθηκε να πάρει θέση δηλώνοντας ότι ο σχεδιασμός είναι να βρεθούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους πολίτες.