Skip to main content

Βαρβιτσιώτης:Εικασία η συγκέντρωση μεταναστών με κορωνοϊό από Τουρκία

«Δεν είναι διαπιστωμένο ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα είναι φορείς του κορωνοϊου» είπε κάνοντας λόγο για εκτιμήσεις.

Μήνυμα αυστηρής φύλαξης και των θαλάσσιων συνόρων έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο Radio North 98.

«Θα συνεχίσουμε την τακτική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων» δήλωσε, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κανόνες εμπλοκής που τηρούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και νομίζω κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Αν δείτε τις τελευταίες μέρες οι ροές είναι σχεδόν μηδενικές.» Αναφερόμενος στους φόβους, που θέλουν την Τουρκία να στέλνει πρόσφυγες - μετανάστες, που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «δεν είναι διαπιστωμένο ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα είναι φορείς του κορωνοϊου» και έκανε λόγο για εικασίες και εκτιμήσεις.

Σχολιάζοντας τις οικονομικές εξελίξεις στη γείτονα εξέφρασε την ανησυχία του «γιατί κάθε φορά που η Τουρκία ταλανίζεται οικονομικά δυστυχώς οι ηγεσίες της παραδοσιακά έβλεπαν τρόπο διεξόδου από τα εσωτερικά της προβλήματα στα διεθνή της μέτωπα και ιδιαίτερα στο μέτωπο με την Ελλάδα.»

Στην Ευρώπη επεσήμαινε ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων. «Κανένας», διευκρίνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «δεν συζητάει για πλήρη άρση των μέτρων. Συζητάμε για κάποιες σταδιακές κινήσεις.» Έκανε λόγο για μια νέα πραγματικότητα στα αεροπορικά ταξίδια, που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Κατ αρχάς για να ξεκινήσουν οι πτήσεις και να εμπιστευθούν οι πολίτες τις αεροπορικές εταιρίες για να επιβιβαστούν θα πρέπει να υπάρχουν ορισμένοι κανόνες, άρα χρειάζεται μια διαδικασία πιστοποίησης για όλο αυτό το πράγμα», μέσω κάποιων τεστ, όπως τόνισε, τα οποία να μπορούν να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.