Skip to main content

Βάση ετοιμότητας εναέριας έρευνας και διάσωσης δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, «ο μηχανισμός θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο πτητικό και παραϊατρικό προσωπικό και εναέρια μέσα».

Βάση δικτύου εναέριας έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη καθώς κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού.

Ο εν λόγω μηχανισμός θα δημιουργηθεί σε ακόμη πέντε περιοχές, την Ελευσίνα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης, το Άκτιο και την Ανδραβίδα και θα καλύπτει όλη την επικράτεια σε 45' λεπτά. Διοικητικά υπάγονται στην υπηρεσία Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος και επιχειρησιακά στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, «ο μηχανισμός θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο πτητικό και παραϊατρικό προσωπικό και εναέρια μέσα για να παρέχει συνδρομή από αέρος στις χερσαίες δυνάμεις του ΕΚΑΒ ώστε συνεργατικά να έχουμε την ταχύτερη δυνατή απόκριση με σκοπό τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών». 

Όλο το ιστορικό της δημιουργίας του μηχανισμού, αλλά και τη δράση της κυβέρνησης παραθέτει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πριν 6 μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη δέσμευση απέναντι στους γονείς του Ερμή, Γιάννη Θεοχαρόπουλο και Μαρίνα Αναστασίου, να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εναέριας έρευνας και διάσωσης - σαν αυτά που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανεπτυγμένο ορεινό τουρισμό και αθλητικές δραστηριότητες βουνού - με σκοπό την πρωτογενή διακομιδή τραυματιών και ασθενών από δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας σε δομές υγείας.

Η δέσμευση αυτή γίνεται σήμερα πράξη με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού με 6 βάσεις ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης, και εύρος κάλυψης όλη την επικράτεια εντός 45' από Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο Κρήτης, Άκτιο και Ανδραβίδα.

Ο μηχανισμός αυτός φέρει το όνομα "Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος" στη μνήμη του πρόωρα χαμένου παλικαριού. Θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο πτητικό και παραϊατρικό προσωπικό και εναέρια μέσα για να παρέχει συνδρομή από αέρος στις χερσαίες δυνάμεις του ΕΚΑΒ ώστε συνεργατικά να έχουμε την ταχύτερη δυνατή απόκριση με σκοπό τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών».

Καταληκτικά ο υπουργός Επικρατείας, σε πιο προσωπικό τόνο, υπογραμμίζει πως «Γιάννη και Μαρίνα σας ευχαριστούμε. Με τον βουβό σας πόνο και την περήφανη στάση σας μας θυμίζετε καθημερινά ότι ο άνθρωπος που νιώθει τον δικό του πόνο είναι ακόμη ζωντανός, όμως ο άνθρωπος που νιώθει τον πόνο του άλλου είναι άνθρωπος. Και χάρη σε εσάς γινόμαστε όλοι πιο ανθρώπινοι».