Skip to main content

Βασιλακόπουλος: 8-9% αύξηση κρουσμάτων από click away

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το επιδημιολογικό αποτύπωμα λειτουργίας του click away είναι περίπου 8 με 9% αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας της κινητικότητας.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων με την επιβολή του νέου lockdown, και την επαναλειτουργία από τις 11 Ιανουαρίου επιχείρησε να εξηγήσει στο μεσημβρινό δελτίο του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. 

«Έλεγα χθες ότι είναι λίγο επικίνδυνο να ανοίξουμε τα σχολεία μας μετά τη χαλαρότητα στην περίοδο των εορτών… Η κυβέρνηση σκέφθηκε με τον ίδιο τρόπο: ‘θα κάνω αυστηρό λοκντάουν για κάποιες μέρες ώστε η όποια χαλαρότητα οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των εορτών να ισοσταθμιστεί, να μην έχω και αυξημένες μετακινήσεις στα Φώτα, και να πάω σε άνοιγμα σχολείων σε επιδημιολογικά κάπως ουδέτερη κατάσταση ή κατάσταση μειωμένου επιδημιολογικού φορτίου’. Αυτό θα συνιστούσα κι εγώ, να γίνει πιο αργά η έναρξη δραστηριοτήτων» επισήμανε.  

«Καμία έναρξη δραστηριοτήτων που να είναι απολύτως ασφαλής»

Ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία έναρξη δραστηριοτήτων που να είναι απολύτως ασφαλής χωρίς εμβόλιο, το αποτύπωμα μπορεί να υπάρχει, αλλά πρέπει να είναι μικρό και διαχειρίσιμο». «Την επόμενη Παρασκευή πρέπει να εκτιμηθεί πού θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση και να πάρουμε τις αποφάσεις για τις υπόλοιπες δραστηριότητες για την άλλη Δευτέρα» εξήγησε.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής το click away άρχισε στις 13 Δεκεμβρίου, και μόνο από αυτό, το επιδημιολογικό αποτύπωμα είναι περίπου 8 με 9% αύξηση κρουσμάτων εξαιτίας της κινητικότητας. «Η κυβέρνηση το γνώριζε, ήταν αναμενόμενη αύξηση, δεν θεωρούσε ότι θα ανοίξει χωρίς καμία επιβάρυνση δεν γίνεται αυτό». Σε Βρετανία και Γαλλία το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων προκάλεσε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, υπενθύμισε ο κ. Βασιλακόπουλος. 

Ο ιός δεν συγχωρεί, πάμε σε πιο κρύες μέρες, και η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί καθώς θα είμαστε μέσα στα σπίτια μας. Χρειάζεται πολύ προσοχή και κουράγιο για να αντέξουμε έως ότου το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα.. Δεν υπάρχει άλλη λύση, πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό» υπογράμμισε. 

Tην Τρίτη ακριβής αποτύπωση επιδημιολογικής εικόνας

«Την Τρίτη και την Παρασκευή θα είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές μέρες για να δούμε πώς πηγαίνει η επιδημία στη χώρα μας, καθώς τις προηγούμενες μέρες τα τεστ ήταν λιγότερα και λιγότεροι πολίτες προσέρχονταν για να υποβληθούν λόγω εορτών» εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.