Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Eικόνες Harrods και Euro αν ανοίξουν εκκλησίες και λιανεμπόριο

O κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των ναών αλλά και υπέρ του προσεκτικού ανοίγματος του λιανεμπορίου στη χώρα.

Για τον κίνδυνο να δούμε εικόνες συνωστισμού αλά Harrods αν ανοίξουν οι εκκλησίες, αλλά και αλά Euro 2004 αν ανοίξει το λιανικό εμπόριο χωρίς κανόνες, προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Harrods και εκκλησίες

O κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε κατά του ανοίγματος των ναών, καθώς όπως επισήμανε «δε νομίζω να καταφέρουμε να φτάσουμε σε τέτοια επιδημιολογική εικόνα που θα επιτρέπει το άνοιγμα των εκκλησιών με ασφάλεια». «Αυτό που έγινε στο Harrods στη Βρετανία με το που άνοιξε (συνωστισμός) τι σας κάνει να πιστεύετε ότι δε θα γίνει από τους θρησκευόμενους Έλληνες όταν θα ανοίξουμε την εκκλησία και θα θέλει να πάει να ανάψει το κεράκι του;» διερωτήθηκε.

«Τα Χριστούγεννα φέτος θα τα κάνουμε με ευλάβεια και προσεκτικά για να προστατέψουμε εαυτό μας και συνανθρώπους μας. Ο Θεός είναι παντού, ακόμα κι αν δεν έχουμε δυνατότητα επίσκεψης της εκκλησίας η διαδικασία επικοινωνίας με το Θείο δεν διακόπτεται» υπογράμμισε.

Euro 2004


Για το λιανικό εμπόριο εξήγησε ότι θα πρέπει να ανοίξει μόνο για τα μικρά καταστήματα και μόνο με ραντεβού. Ειδάλλως, ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τη μέρα που θα ανοίξει το λιανεμπόριο θα είναι όπως μια μέρα πριν κλείσει, που ήταν σαν το Euro του 2004 που είχε κερδίσει η Ελλάδα και πανηγύριζαν όλοι οι Έλληνες έξω, κάπως έτσι, πανηγύριζαν ότι θα γίνει η καραντίνα όποτε ‘’να προλάβουμε για την τελευταία βόλτα’’».  

Το καλοκαίρι μας βοήθησε

«Αν συνεχίσουμε να είμαστε τόσο χαλαροί όσο είμαστε, σε 15 μέρες με 20 μέρες από την ώρα που θα ανοίξουν τα πάντα θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις, γιατί τότε το κρύο θα είναι μεγαλύτερο. Η μεταδοτικότητα του ιού θα είναι αυξημένη, το καλοκαίρι με το ‘’έξω’’ και την υψηλή θερμοκρασία βοήθησε να μας συγχωρέσει τα λάθη» τόνισε.

«Δεν υπάρχει τέλεια διαχείριση της επιδημίας επειδή ακούω κριτική για τα πάντα… Υπάρχει ένας αόρατος και πολύ δύσκολος στην αντιμετώπισή του εχθρός, και η επιτυχία των μέτρων εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από την εφαρμογή τους. Αυτή τη στιγμή η εφαρμογή των μέτρων είναι λιγότερο επιμελής απ’ ό,τι την άνοιξη» παρατήρησε ο καθηγητής.

«Όσο λιγότεροι σε κλειστούς χώρους, τόσο πιο ασφαλές γιατί είναι ευκολότερο να τηρηθούν οι αποστάσεις. Κλειστό κύκλος και όχι κάθε μέρα να βλέπουμε από 9 άτομα δηλαδή 300 άτομα» διευκρίνισε.

Τοπική άρση και διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι τοπική άρση μπορεί να γίνει μόνο στο λιανεμπόριο για τις περιοχές που έχουν καλή επιδημιολογική εικόνα, καθώς δεν μπορεί να γίνει επ’ ουδενί στα σχολεία. «Είναι θέμα ίσων ευκαιριών, η συμβατική εκπαίδευση υπερτερεί της τηλεκπαίδευσης» ανέφερε.

«Είμαστε πολύ μακριά από το να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σε ελάχιστο διάστημα θα είμαστε ενιαία επιδημιολογικά περιφέρεια με ίσο φορτίο παντού, είναι το τελευταίο που πρέπει να γίνει» πρόσθεσε.