Skip to main content

Βασιλακόπουλος: Πάσχα στο χωριό με self test - Χειρότερα αν μείνουμε στις πόλεις

Για τα ταξίδια ο πνευμονολόγος παρατήρησε ότι είναι παράλογο να λες στον εμβολιασμένο να κάνει και αρνητικό PCR και να παραμένει σε καραντίνα

Στην εκτίμηση πως εάν μείνουμε στις μεγάλεις πόλεις το Πάσχα, τα κρούματα θα αυξηθούν προχώρησε ο πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο πνευμονολόγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι το σημερινό μείγμα μέτρων πλέον δεν λειτουργεί και πρότεινε να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με self test και να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους. 

«Πρόβλεψη μου είναι ότι αν μείνουμε στην Αθήνα, και στις άλλες μεγάλες πόλεις, και δεν πάμε στα χωριά μας, θα αυξηθούν τα κρούσματα, κανείς δε θα μείνει στο δικό του σπίτι, αντί για αυτό θα βρεθούμε παρέες, συγγενείς, φίλοι μέσα στα διαμερίσματα αντί στα χωριά σε εξωτερικούς χώρους να γιορτάζουμε το Πάσχα και τις χρονιάρες μέρες» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε να επιτραπούν οι μετακινήσεις, με χρησιμοποίηση self test. «Αν κάνουμε συμφωνία ειλικρίνειας πολιτών - κυβέρνησης γίνει σελφ τεστ Μεγάλη Τετάρτη ή Μεγάλη Πέμπτη από τον καθένα μας, και όσοι είναι θετικοί είναι ειλικρινείς δε φύγουν, τότε η κοινωνία θα αραιώσει και η μετάδοση θα μειωθεί… Το ωράριο δεν τηρείται» σημείωσε.

«Τα μέτρα της καραντίνας έχουν ως στόχο να μειωθούν οι ανθρώπινες επαφές… Όταν οι ανθρώπινες επαφές δεν μειώνονται πρέπει καταλάβουμε το μήνυμα, να αλλάξουμε λίγο μείγμα μέτρων… Ό,τι ήταν αποτελεσματικό πιο παλιά δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό τώρα. Είναι αδιέξοδο αν πάει η αστυνομία να διαλύσει αυτά τα κορωνοπάρτι σε ένα απ’ όλα, σε ένα, να υπάρξει αντίδραση από τους νεαρούς θα προκληθούν επεισόδια, την επόμενη μέρα θα έχουμε διαδηλώσεις κατά των επεισοδίων και το υγειονομικό αποτέλεσμα θα χαθεί από τις διαδηλώσεις της επόμενης μέρας. Θα έχουμε αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος. 

Όπως ανέφερε, «επειδή οι εμβολιασμένοι έχουν ελάχιστο κίνδυνο να νοσήσουν και ακόμα μικρότερο να μεταδώσουν τη νόσο, πολλώ δε μάλλον αν βάλουν τη μάσκα, αυτός ο κίνδυνος γίνεται κατ’ ουσίαν μηδενικός, θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα όπως επίσης και όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό με επίσημη διάγνωση, το ποσοστό επαναμολύνσης και αναμετάδοσης είναι πολύ μικρό. Αυτές οι κατηγορίες θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα».

«Η πρότασή μου», συνέχισε, «είναι να ανοίξει η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους με σοβαρή επιτήρηση του τι γίνεται εκεί. Ούτε είναι επιχειρησιακώς δυνατόν η ΕΛΑΣ να φυλάξει όλες τις πλατείες σε όλα τα μέρη». 

Για τα ταξίδια παρατήρησε ότι «είναι παράλογο να λες στον εμβολιασμένο να κάνει και αρνητικό PCR (μοριακή μέθοδος ανάλυσης) και να παραμένει σε καραντίνα τη στιγμή που το αμερικανικό CDC λέει το αντίθετο».

«Όσοι έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν να πάνε να το κάνουν άμεσα» ήταν ακόμα το μήνυμα του καθηγητή. 

«Το 65% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή είναι από την ηλικία των 65 και άνω. Αυτές οι ηλικίες θεωρητικώς έχουν καλυφθεί εμβολιαστικά. Αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια είναι αναποτελεσματικά από το να μας προφυλάσσουν από τη βαριά νόσο; Όχι βέβαια. Σημαίνει ότι πάρα πολλοί Έλληνες που είχαν το δικαίωμα και την ελευθερία να εμβολιαστούν για λόγους έλλειψης εμπιστοσύνης, συνωμοσιολογίας, φοβίας δεν εμβολιάστηκαν» υπογράμμισε.