Skip to main content

Βασιλειάδης:Αθλητικό επίκεντρο η Θεσσαλονίκη-Δεν θα πεταχτεί ούτε ευρώ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού εξήρε τον αθλητικό χαρακτήρα της πόλης υπογραμμίζοντας πως παρήγαγε -δυσανάλογα με το μέγεθός της- υψηλού επιπέδου αθλητές.

Μία ξεχωριστή ημερίδα με τίτλο «Αθλητισμός Και Κοινωνία» πραγματοποιήθηκε σήμερα στη ΔΕΘ και στο πλαίσιο της 4ης διεθνούς έκθεσης αθλητισμού Sportexpo.

Συγκεκριμένα, στο περίπτερο 8 της έκθεσης βρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία στον ελληνικό και διεθνή αθλητισμό όπως οι Άγγελος Χαριστέας, Μπάνε Πρέλεβιτς και Αλέξανδρος Νικολαίδης, ο δικηγόρος και Παραολυμπιονίκης, Ανδρέας Κατσαρός, ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του κ. Βασιλειάδη που χαρακτήρισε το αθλητικό οικοδόμημα στην Ελλάδα -κατά τα χρόνια της κρίσης- ως έναν «γίγαντα χτισμένο σε πύλινα πόδια» υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τη φιλοσοφία και τη ροή της εξελικτική πορείας βάζοντας «ένα μικρό λιθαράκι στον εξορθολογισμό όλων των διαδικασιών».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού προχώρησε σε έναν σύντομο απολογισμό αναφορικά με την προσπάθεια της κυβέρνησης μέσα στην τετραετία στεκόμενος σε 4 νόμους πλαίσια, τη βία, το ντόπινγκ τις εγκαταστάσεις και την ΕΕΑ.

Συγκεκριμένα,  έκανε ιδιαίτερη μνεία για το ντόπινγκ αναφέροντας:

«Καταφέραμε και εναρμονήσαμε τη χώρα μας στο διεθνές θεσμικό πλαίσιο, προσπαθήσαμε να σώσουμε την κατάσταση από την πολύ κακή θέση που βρισκόμασταν και ευρισκόμενοι μέσα σε ασφυκτικό περιβάλλον προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τις συνθήκες λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ».

Παράλληλα ο Γιώργος Βασιλειάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Έχουμε μάθει από τα λάθη μας, έχουμε διδαχθεί από αυτά και πάμε να φτιάξουμε μία άλλη ιστορία που να αρμόζει στους λαούς της γειτονιάς μας και στην Ελλάδα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Μένουν πολλά να γίνουν όμως εμείς αποφύγαμε τα μεγάλα λόγια, αυτή τη στιγμή τρέχουν 420 έργα στη λογική της εξυπηρέτησης του πραγματικού αθλητισμού με γνώμονα την κοινωνία».

Για τη Sportexpo και τη δυναμική που έχει αποκτήσει πλέον η έκθεση, ο κ. Βασιλειάδης είπε πως «αποτελεί ένα ετήσιο μάζεμα όλου του αθλητικού κόσμου της Ελλάδας με στόχο να αναδείξει όλα τα αθλήματα στη χώρα. Παρά τις πνιγηρές οικονομικές συνθήκες, στόχος μας είναι να καταστεί η Θεσσαλονίκη ώς τροφοδότης όλου του ελληνικού αθλητισμού».

Μάλιστα ο υφυπουργός εξήρε την πόλη και τον αθλητικό της χαρακτήρα αναφέροντας ότι «δυσανάλογα με το μέγεθός της, η Θεσσαλονίκη παρήγαγε  υψηλού επιπέδου αθλητές» ενώ συμπλήρωσε πως «στόχος μας είναι η Sportexpo να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και να γίνει η έκθεση όλων των Βαλκανίων».

Για την επικείμενη υπογραφή του μνημονίου Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για τη διεκδίκηση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε:

«Είμαστε εδώ, στεκόμαστε στα πόδια μας και κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Χέρι χέρι και βήμα βήμα προχωράμε με τους γείτονές μας κάνοντας τα Βαλκάνια για πρώτη φορά πομπό θετικών ειδήσεων.

Αύριο δίνουμε τα χέρια με τους Ρουμάνους, τους Βούλγαρους και τους Σέρβους στην προσπάθεια να διεκδικήσουμε για πρώτη φορά μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση στη γειτονιά ώστε να γίνουμε επίκεντρο της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού αθλητισμού».

Ο υφυπουργός αθλητισμού δεν παρέλειψε να εξαπολύσει βέλη προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες στα χρόνια της ευμάρειας καθώς λεφτά υπήρχαν αλλά όχι ο σχεδιασμός και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα έβαζαν φρένο σε λάθη ατραπούς κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος» ανέφερε αρχικά ο Γιώργος Βασιλειάδης και συμπλήρωσε:

«Εμείς σαν κυβέρνηση το ελέγξαμε, πλέον 4 χρόνια μετά κοιτάζουμε πίσω όλα όσα έχουν αλλάξει στις συνθήκες του αθλητισμού. Ξοφλήσαμε τα χρέση σε πρωταθλητές μας, σε αυτούς που βγάζαμε δεκάρικους λόγους και φωτογραφίες μαζί τους αλλά όταν έπεφταν τα φώτα τις δημοσιότητας κάποιοι ξεχνούσαν τις υποχρεώσεις τους».

Τέλος ο κ. Βασιλειάδης έστειλε μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό αλλά και μία μεγάλη υπόσχεση:

«Πλέον ο πολύπαθος λαός μας που πέρασε δύσκολα, μπορεί ξανά να ονειρεύεται, να έχει τις τύχες στα χέρια του και με σύνεση να χαράζει την επόμενη ημέρα διαβαίνοντας συνεχώς ρουβίκωνες και φτιάχνοντας ένα μέλλον που του αξίζει.

Πλέον θα κοιταζόμαστε στα μάτια και κανένα ευρώ του ελληνικού λαού δεν θα πεταχτεί στα σκουπίδια».