Skip to main content

Βασιλιάς Ισπανίας: Παράνομο το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Ο Βασιλιάς Φελίπε τόνισε ότι οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη λειτουργούν εκτός του πλαισίου του νόμου, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «εύθραστη»

Το δημοψήφισμα της Καταλονίας είναι παράνομο, τόνισε ο Βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας μέσω διαγγέλματος, ενώ επιτέθηκε στους διαδηλωτές, λέγοντας πως απορρίπτουν τις αρχές της δημοκρατίας.

Ο Βασιλιάς είπε ότι οι διαδηλωτές στη Βαρκελώνη λειτουργούν εκτός του πλαισίου του νόμου.

«Δείχουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση της χώρας. Απέρριψαν τις αρχές δημοκρατίας που διέπουν το έθνος μας», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς έχουμε φθάσει σε ένα στάδιο όπου η κατάσταση είναι εύθραυστη», επισήμανε ο Βασιλιάς Felipe, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ισπανίας.

Ανέφερε ακόμη ότι οι αρχές της Καταλονίας προσπάθησαν να θέσουν τέρμα στην ενότητα της Ισπανίας.

«Αυτή η σοβαρή κατάσταση απαιτεί συμβιβασμό, είναι ευθύνη των νόμιμων εξουσιών αυτής της χώρας να διατηρήσουν τον νόμο», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον λαό της Καταλονίας είπε: «Όλοι ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος και πρέπει να σεβόμαστε τον νόμο και το σύνταγμα».

Πρόσθεσε ότι κατανοεί ότι υπάρχουν ανησυχίες στην Καταλονία για τη συμπεριφορά των αρχών, οι οποίες έχουν επιτεθεί με χρήση βίας.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της Ισπανίας», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι σήμερα, χιλιάδες πολίτες της Καταλονίας διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη ενάντια στο πρωτοφανές κύμα αστυνομικής βίας που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή (δείτε εδώ).