Skip to main content

Στη Βασιλίσσης Όλγας γεννιέται η νέα Chinatown της Θεσσαλονίκης

Νέα Chinatown γεννιέται σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης-Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα άνοιξαν μεγάλα καταστήματα με κινεζικά είδη.

Υπήρξε μια από τις πιο κομψές και πλούσιες περιοχές της Θεσσαλονίκης, καθώς σε αυτήν διέμεναν πολλές γνωστές αριστοκρατικές οικογένειες στα τέλη του 19ου αιώνα.

Ο λόγος για τη Βασιλίσσης Όλγας, που στο πέρασμα του χρόνου, στη σύγχρονη εποχή,  αποτέλεσε έναν από τους πλέον εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με καταστήματα που στέγαζαν από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων μέχρι μαγαζιά με ενδύματα και υποδήματα. Οι κεντρικές κάθετες οδοί, όπως οι: Μπότσαρη, Μαρτίου κλπ. έδιναν την εικόνα μιας ακμάζουσας αγοράς, η οποία εκμεταλλευόμενη το κομβικό της σημείο, λόγω και της καλής συγκοινωνίας, έσφυζε από ζωή.

Η κρίση χτύπησε την περιοχή με σφοδρότητα, με αποτέλεσμα τα λουκέτα να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Σήμερα κάνοντας μια βόλτα στη Βασιλίσσης Όλγας, αλλά και στην Εθνικής Αντιστάσεως, που προηγείται αυτής, τα αφημένα στο χρόνο κλειστά καταστήματα διαδέχονται σε κάποια σημεία των συγκεκριμένων οδών, αλλά και στη Βασιλέως Γεωργίου, το ένα το άλλο.

Την περιοχή αυτή επέλεξαν ιδιοκτήτες καταστημάτων με κινεζικά είδη για να δημιουργήσουν μια νέα... Chinatown.



Μάλιστα πριν λίγες ημέρες ένα ακόμη κατάστημα, μεγάλης επιφάνειας προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα μαγαζιά Κινέζων επιχειρηματιών, τοποθετώντας τα χαρακτηριστικά κινέζικα χάρτινα φαναράκια στην είσοδο του, προτρέποντας τους καταναλωτές να το επισκεφτούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο κατάστημα επί μακρόν λειτούργησε αντιπροσωπεία αυτοκινητοβιομηχανίας.



Πίσω από το εν λόγω κατάστημα που διαθέτει είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ ετοιμάζεται ένα ακόμη κατάστημα με κινέζικα είδη για το σπίτι.

Σχεδόν απέναντι από το καινούργιο κατάστημα βρίσκεται ένα ακόμη με κινεζικά είδη, ενώ λίγα μέτρα από τη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Μπότσαρη βρίσκεται αντίστοιχο κατάστημα που καταλαμβάνει πολλά τμ και στο παρελθόν στεγαζόταν ο γνωστός κινηματογράφος Rex, ενώ για κάποιο διάστημα, λειτούργησε και ως νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Η αρχή είχε γίνει από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, όπου μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν τρία μεγάλα κινεζικά καταστήματα.

Επιφυλακτικοί στην αρχή οι καταναλωτές

Όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων οι Κινέζοι επιχειρηματίες εκμεταλλευόμενοι τα αδιάθετα καταστήματα που υπάρχουν κατά μήκος της κεντρικής αρτηρίας της πόλης, τα χαμηλά μισθώματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες τους, αλλά και την ανάγκη των καταναλωτών για άκρως οικονομικές τιμές για ένδυση και υπόδηση, αλλά και για είδη για το σπίτι, φεύγουν από την Chinatown της περιοχής των δικαστηρίων και διεισδύουν σε άλλες περιοχές.



«Στην αρχή οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί αλλά μόλις δουν την ποικιλία των ειδών και τις τιμές που προσφέρουμε αλλάζουν γνώμη» λέει υπάλληλος καταστήματος με κινεζικά προϊόντα, προσθέτοντας πως αγοράζουν υποδήματα και ενδύματα κυρίως, αλλά και είδη για το σπίτι.

Για έναν δρόμο που ερημώνει από εμπορικά καταστήματα κάνουν λόγο έμποροι που δραστηριοποιούνται στην οδό Βασιλίσσης Όλγας τονίζοντας πως εκτός από τα κινεζικά καταστήματα που αυξάνονται, αρκετά είναι και τα κατάστημα που πουλούν είδη με ένα ευρώ, αλλά και τα καφέ και τα ταχυφαγεία που προστίθενται.

Οι ίδιοι τονίζουν πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε κανέναν να ανοίξει κατάστημα όπου επιθυμεί, ωστόσο όπως λένε «θα πρέπει να ισχύουν για όλους οι ίδιοι κανόνες και να διενεργούνται παντού έλεγχοι».