Skip to main content

Βάσεις στάθμευσης ποδηλάτων από βαρέλια κατασκευάζει οινοποιείο στη Χαλκιδική

Φιλοσοφία του οινοποιείου είναι να μην πετάγονται τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή του κρασιού, τόνισε ο διευθυντής του οινοποιείου

Πίσω από ένα μπουκάλι κρασί υπάρχει πάντα η ιστορία των ανθρώπων που το παράγουν. Στην περίπτωση, ωστόσο, ενός οινοποιείου στην ορεινή Χαλκιδική, ένα μπουκάλι κρασί συνοδεύεται και από την ιστορία μιας ...στάσης για ποδήλατα, ενός πίνακα ζωγραφικής ή κάποιου άλλου έργου τέχνης. Κι αυτό επειδή οι άνθρωποι που το «τρέχουν» δεν αφήνουν τίποτα να πάει χαμένο και σε μια προσπάθεια στήριξης της κυκλικής οικονομίας δημιουργούν χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα από την επαναχρησιμοποίηση υλικών.

«Έχουμε δημιουργήσει βάσεις ποδηλάτων από υλικά αμπελουργικού και οινικού τομέα, όπως τα παλιά βαρέλια και τους στύλους στήριξης αμπελιών, υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διευθυντής του οινοποιείου Άγγελος Ζαμάνης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα αντικείμενα αυτά τα έχουν διαμορφώσει κατάλληλα και τα παραχώρησαν ήδη για χρήση. Σε τρία σχολεία αλλά και σε άλσος της περιοχής, έχουν ήδη τοποθετηθεί οι ξύλινες βάσεις, όπου μπορεί ο κόσμος να σταθμεύσει το ποδήλατό του και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η πρώτη ύλη της κατασκευής ήταν κάτι που συνδέεται με το κρασί.

Φιλοσοφία του οινοποιείου, όπως εξήγησε ο κ. Ζαμάνης, είναι να μην πετάγονται τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική διαδικασία του κρασιού, αλλά και να περνά το μήνυμα πως, όπως το ποδήλατο που είναι φιλικό στο περιβάλλον, έτσι και η θέση στάθμευσής του είναι κατασκευασμένη από υλικά φιλικά στη φύση. Οι κατασκευές των βάσεων στάθμευσης έγιναν με προσωπική δουλειά των ανθρώπων του οινοποιείου, οι οποίοι και επεξεργάστηκαν με μεράκι τα παλιά βαρέλια.

Έργα τέχνης από φελλούς

Εκτός από τις βάσεις ποδηλάτων, οι άνθρωποι του οινοποιείου στην Ιερισσό έχουν φτιάξει και πίνακες με φελλούς, την ιδέα για την ανακύκλωση των οποίων με καλλιτεχνικό τρόπο είχε ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου της περιοχής, ενώ δύο εργαζόμενες αξιοποίησαν το ταλέντο τους φτιάχνοντας μικρά έργα τέχνης.

«Σε πολλά σημεία όπου πωλούνται τα κρασιά μας, τοποθετήθηκαν δοχεία για να επιστρέφει κάποιος τον φελλό αφού πιει το κρασάκι του. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πελάτης μας, που παίρνει μια φιάλη, δεν πετάει τον φελλό μετά το άνοιγμά της, αλλά τον τοποθετεί στα δοχεία μας και εμείς τον μετατρέπουμε σε έργα τέχνης με την προοπτική να αποδοθεί πίσω στο πελάτη ή στον ιδιοκτήτη του σημείου πώλησης», διευκρίνισε ο κ. Ζαμάνης.

Μάλιστα, όπως είπε, έχει εξαπλωθεί η νοοτροπία ανακύκλωσης στην περιοχή και υπάρχουν άνθρωποι που τους παρακινούν να κάνουν και άλλα πράγματα, ενώ σημαντική είναι και η στήριξη του δήμαρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου στην αναβάθμιση της κυκλικής οικονομίας στην περιοχή.

Πηγή/Φωτογραφία: ΑΜΠΕ