Τρίτη 11 Αυγούστου 2020
x

ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΠΑΡΚΑ ΤΣΕΠΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δύο φοιτητές του ΑΠΘ σχεδιάζουν ένα δίκτυο πάρκων τσέπης στα σημεία του κέντρου που χαρακτηρίζονται από υψηλό συντελεστή δόμησης και αστική πυκνότητα.

Βάζοντας στοίχημα μια πιο πράσινη και φιλική προς τον πολίτη Θεσσαλονίκη, δύο φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχεδίασαν και παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη μελέτη με κεντρικό της στοιχείο τη δημιουργία πάρκων τσέπης στο κέντρο της πόλης.

Τα πάρκα τσέπης είναι, όπως προδίδει και η ονομασία τους, μικροί χώροι πρασίνου περίπου 500 τμ οι οποίοι συνήθως σχηματίζονται σε κενά στο εσωτερικό οικοδομικών τετραγώνων, ανάμεσα σε κτήρια, ή στο τέλος οδικών αξόνων.

Τα πρώτα πάρκα τσέπης εμφανίστηκαν στην Αμερική και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη στις αρχές του 20ου αιώνα με πρωτοβουλία των πολιτών ως ένας τρόπος αντίδρασης στον πυκνοκατοικημένο γεμάτο ουρανοξύστες αστικό χώρο. Από τότε η δημιουργία τους έχει επεκταθεί σε πολλές πόλεις της Αμερικής και της Ευρώπης, προσφέροντας στους κατοίκους οάσεις πρασίνου, απομόνωσης και ησυχίας εν μέσω πολύβουων αστικών τοπίων.

Με γνώμονα τα οφέλη αυτά, οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Νίκος Καλλίγας και Σπήλιος Ηλιόπουλος, οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός δικτύου πάρκων τσέπης σε δέκα σημεία στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δύο νέοι δεν επέλεξαν τυχαία τα σημεία καθώς όλα χαρακτηρίζονται από υψηλό συντελεστή δόμησης, είναι πυκνοκατοικημένα, στερούνται ελεύθερων δημόσιων χώρων και διαθέτουν από έναν χώρο όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί το πάρκο τσέπης.

Οι θέσεις που διάλεξαν οι δύο φοιτητές βρίσκονται κυρίως στα όρια του ιστορικού κέντρου και είναι στις οδούς Απελλού, Ιωακείμ Λουλία, Καραολή Δημητρίου, Πτολεμαίων, Σελευκιδών, Αγ. Σοφίας, Φιλικής Εταιρίας, Ολυμπιάδος 88 καθώς και στις συμβολές των δρόμων Παύλου Μελά - Ικτίνου και Ολυμπιάδος-Αμφιλοχίας.

Στη μελέτη τους, οι σχεδιαστές φρόντισαν έτσι ώστε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των πάρκων και των υπόλοιπων δημόσιων χώρων στο κέντρο.

«Τα πάρκα τσέπης από μόνα τους μπορεί να μην κατάφερναν τίποτα. Το βασικό είναι η δικτύωση τόσο μεταξύ τους όσο και με τις υπάρχουσες παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης όπως άλλοι χώροι πρασίνου ή πεζόδρομοι ώστε τελικά να δημιουργηθεί ένα δίκτυο δημοσίων χώρων» δηλώνει στη Voria.gr ο Σπήλιος Ηλιόπουλος.

Το πάρκο τσέπης στη Σελευκιδών