Skip to main content

Βατικανό: Η Ελβετική Φρουρά αναζητά υποψήφιους για στρατολόγηση

Η δουλειά απευθύνεται μεταξύ άλλων μόνο σε ανύπανδρους Ελβετούς άνδρες, ηλικίας 19-31 ετών, που είναι πιστοί Καθολικοί, με καλή υγεία.

Ο μικρότερος στρατός του κόσμου, στο μικρότερο κράτος, ενισχύει τις δυνάμεις του και αναζητά υποψηφίους.

Η Ελβετική Φρουρά, η ελίτ ομάδα με τις πολύχρωμες στολές, βασική αποστολή της οποίας είναι να προστατεύει τον πάπα και την Πόλη του Βατικανού, αυτή τη στιγμή αριθμεί 110 μέλη. Ενόψει του Ιερού Έτους 2025, όταν αναμένεται να επισκεφθούν το Βατικανό εκατομμύρια προσκυνητές, η δύναμή της θα αυξηθεί κατά 25 μέλη, φτάνοντας τα 135. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη του στρατού του Βατικανού θα αυξηθεί κατά 23%.

Για να βοηθήσει στη διαδικασία της στρατολόγησης, η Ελβετική Φρουρά άνοιξε ένα νέο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στην Ελβετία, όπως ανακοίνωσε σήμερα. Η υπηρεσία αυτή θα συντονίζει επίσης το έργο του ήδη υπάρχοντος στρατολογικού γραφείου και τις επαφές με τα πρώην μέλη της.

Οι προϋποθέσεις για να προσληφθεί κανείς στην Ελβετική Φρουρά είναι πολύ αυστηρές και συγκεκριμένες: η δουλειά απευθύνεται μόνο σε ανύπανδρους Ελβετούς άνδρες, ηλικίας 19-31 ετών, που είναι πιστοί Καθολικοί, με καλή υγεία, χαίρουν «άριστης φήμης» και έχουν ύψος τουλάχιστον 1,74. Θα πρέπει επίσης να έχουν ήδη ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση στον ελβετικό στρατό. Έπειτα από 5 χρόνια υπηρεσίας, τους επιτρέπεται να παντρευτούν.

Η Ελβετική Φρουρά αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες αφότου ιδρύθηκε, το 1506. Αυτό όμως ενδέχεται να αλλάξει. Ο νέος στρατώνας της στο Βατικανό, η ανοικοδόμηση του οποίου θα ξεκινήσει το 2026, ίσως διαθέτει εγκαταστάσεις για γυναίκες, εφόσον ο πάπας Φραγκίσκος ή οι διάδοχοί του επιτρέψουν την ένταξή τους στο Σώμα αυτό.

Ένα ελβετικό ίδρυμα έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 37 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (από τα περίπου 45 εκατ. που χρειάζονται) για να χτίσει τον νέο στρατώνα, προς αντικατάσταση του παλιού, που είναι ηλικίας 150 ετών.