Skip to main content

Βατικανό: Θερμό καλωσόρισμα της Αμάλ από τον Πάπα Φραγκίσκο

«Μεταξύ των μεταναστών», λέει ο Πάπας Φραγκίσκος, «παιδιά όπως η Αμάλ αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα» - Η θερμή υποδοχή.

Χθες το πρωί, η μικρή Αμάλ, η κούκλα 3,5 μέτρων ενός εννιάχρονου κοριτσιού πρόσφυγα από τη Συρία, η οποία ταξιδεύει 8.000 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας στο Μάντσεστερ, «συνάντήθηκε» στο Βατικανό με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ασχοληθεί βαθιά με τα δεινά των προσφύγων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων πολλών που έφυγαν από τη Συρία. Ο Πάπας υποδέχθηκε θερμά την κούκλα, την ευλόγησε και της ευχήθηκε καλή πορεία στην αναζήτηση της μητέρας της.

Είναι ένα έμβλημα των εκατομμυρίων εκτοπισμένων προσφυγόπουλων που χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους. Ενσωματώνοντας το επείγον μήνυμα «Μην μας ξεχάσετε», το ταξίδι της φωτίζει τις ιστορίες των παιδιών προσφύγων που εκπροσωπεί.

«Μεταξύ των μεταναστών», λέει ο Πάπας Φραγκίσκος, «παιδιά όπως η Αμάλ αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα, γιατί καθώς αντιμετωπίζουν τη ζωή μπροστά τους, είναι αόρατα και χωρίς φωνή. Η Αμάλ μας καλεί να ανοίξουμε τα μάτια μας και να ακούσουμε τις φωνές τους, οπότε παρακαλώ ελάτε να συναντηθούμε όταν είναι στη Ρώμη ».

Ο Περίπατος (The Walk), το όνομα που δόθηκε στο μεγάλο ταξίδι της μαριονέτας, αποτελείται από περισσότερες από 100 τελετές υποδοχής σε 65 χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις. Ξεκινώντας στην πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία στις 27 Ιουλίου και τελειώνοντας στο Μάντσεστερ στις 3 Νοεμβρίου, σε κάθε στάδιο του ταξιδιού της, η Αμάλ γίνεται δεκτή από καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που δημιουργήθηκαν και αντανακλούν τις κοινότητες που επισκέπτεται.

Ο Καρδινάλιος Μίκαελ Τσέρνι, υφυπουργός Μεταναστών και Προσφύγων του Βατικανού, απευθυνόμενος στην Αμάλ καθώς στεκόταν ανάμεσα σε πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, είπε: «Η Αμάλ είναι υπέροχη και όμορφη. Η συνάντησή της είναι μια ευχαρίστηση, αλλά μας θυμίζει ότι το άσυλο οι αναζητητές και οι ευάλωτοι μετανάστες στη μέση μας απαιτούν κάτι περισσότερο από την απλή αναζήτηση».
Για να γιορτάσει την ευκαιρία της άφιξης της Αμάλ, η επισκοπή της Ρώμης διοργάνωσε ένα πάρτι για εκατοντάδες παιδιά από διαφορετικές ρωμαϊκές ενορίες.

Ο Πάπας τους κάλεσε να παίξουν και πέρασε λίγο καιρό στην Αυλή παρακολουθώντας τους και ζητώντας τους να προσευχηθούν και για εκείνον.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters