Skip to main content

Βατόπουλος: Φοβάμαι ότι στην επαρχία δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση

Ενώ σεΑθήνα και Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση, είπε ο καθηγητής

Αν ελαττωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας, ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο MEGA.

Αναφορικά με το lockdown και τη χαλάρωση των μέτρων, ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

«Φοβάμαι ότι αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε κάπως κλειστά. Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις», συνέχισε ο καθηγητής. «Στην Ελβετία και στη βόρεια Ιταλία η πανδημία ξεκίνησε από τα χειμερινά resort. Νομίζω να κάνουμε υπομονή και αυτή τη χρονιά. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που πιέζονται, όλοι πιεζόμαστε. Βλέπετε ότι κράτη και έθνη που δεν το πήραν σοβαρά είχαν πολύ περισσότερα θύματα», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στη Βρετανία σχεδιάζουν να ανοίξουν ακόμα και τα μπαρ, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως «κάθε κράτος, κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς. Η Βρετανία δεν είναι και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Νομίζω ότι κάθε κοινωνία προσπαθεί το ίδιο πράγμα. Προσπαθεί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων τα πράγματα να είναι λίγο πιο χαλαρά. Υποθέτω ότι το ίδιο θα κάνουμε και εμείς».

Σχολιάζοντας τα περί τρίτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Βατόπουλος είπε: «Τα νοσήματα αυτά πάντα μεταδίδονται με κύματα και αν δεν ληφθούν μέτρα, αρρωσταίνει πολύς κόσμος, αποκτάται κάποια ανοσία, πέφτουν τα κρούσματα, χαλαρώνει ο κόσμος και αυξάνονται πάλι τα κρούσματα. Είναι πάντα κυματιστό το επιδημικό κύμα. Είναι λογικό να περιμένει κανείς αν υπάρχει τώρα ελάττωση, μετά από λίγο να έχουμε αύξηση. Ας μην σκεφτόμαστε το τρίτο κύμα, ας ξεμπερδέψουμε με το δεύτερο».

Ερωτηθείς για το αν οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές τα Χριστούγεννα, ο ίδιος εκτίμησε: «Οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα. Αν το δει κανείς στατιστικά, οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους. Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες».