Skip to main content

Βατόπουλος: Η δημόσια Υγεία να στηρίζεται στην πειθώ και όχι στη ράβδο

Για να μην γίνει καταστροφή καλό είναι να ξαναπούμε μονότονα την ανάγκη καθένας από μας να τηρεί τα μέτρα, είπε ο μικροβιολόγος.

Για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μίλησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο MEGA.

«Για να μην γίνει καταστροφή καλό είναι να ξαναπούμε μονότονα την ανάγκη καθένας από μας να τηρεί τα μέτρα και αφορούν τη μάσκα, την τήρηση των αποστάσεων, την υγιεινή των χεριών, την απολύμανση των χώρων που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, την αποφυγή των συγκεντρώσεων», σημείωσε αρχικά ο κ. Βατόπουλος.

Ο καθηγητής στάθηκε στη χρήση της μάσκας από τον κόσμο και αναφέρθηκε στο πως υπερτονίζονται οι «δυσάρεστες εξαιρέσεις» τη στιγμή που μεγάλο κομμάτι του κόσμου τηρεί τα μέτρα.

«Τα πάρτι είναι μια επιπλολαιότητα που μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μέσω ενός πάρτι 500 ατόμων στη Μύκονο, μπορεί να γίνει μεγάλη διασπορά», σχολίασε χρησιμοποιώντας μια ρήση του Αϊνστάιν.

«Πρέπει να γίνει μια ακόμα πιο ισχυρή καμπάνια υγείας για να καταλάβει ο πληθυσμός τα προβλήματα. Ο ΕΟΔΥ να λέει πιο αναλυτικά τα κρούσματα, για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος το πρόβλημα», πρόσθεσε αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της αύξησης των κρουσμάτων.

Σχετικά με την επιστροφή των ταξιδιωτών, ο κ. Βατόπουλος σημειώνει μια ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, υπογραμμίζοντας ότι τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει μεγάλη μετατόπιση του πληθυσμού στη χώρα, λόγω διακοπών.

«Κάθε μέρα βλέπω δύο Ελλάδες. Η μία που υπακούει, κι αυτή της διασκέδασης που δεν έχει ακόμα πειθαρχήσε», τόνισε.

«Θέλει πολλή προσοχή σε περίπτωση συμπτωμάτων. Με το παραμικρό θα πρέπει να αποτανθούν στον γιατρό. Καλό θα ήταν να υπάρξει ένας αυτοπεριορισμός για κάποιες ημέρες», ανέφερε σχετικά με την επιστροφή των ταξιδιωτών.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο που βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα, οι μάσκες είναι κάτι που θα χρησιμοποιηθεί με τους διεθνείς οργανισμούς να σημειώνουν ότι τα παιδιά άνω των 3 ετών μπορούν να τις χρησιμοποιούν. Τα υγιεί παιδάκια δεν παθαίνουν τίποτα με την μάσκα, ενώ στο σχολείο θα γίνεται σχετική εκπαίδευση. Η χρήση της μάσκας θα γίνει προϊόν εκπαίδευσης».

Ενώ σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής τόνισε «ότι ένα εμβόλιο για να κυκλοφορήσει θα πρέπει να έχουν γίνει αυστηρές μελέτες να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Υπάρχει ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα στις εταιρείες που είναι προς το συμφέρον του πλανήτη. Κάποιες δράσεις γίνονται παράλληλα για να κερδίσουμε χρόνο. Εγώ θα κάνω το εμβόλιο μόλις έρθει στην Ελλάδα».

«Η δημόσια Υγεία πρέπει να βασίζεται στην πειθώ και όχι στη ράβδο», υπογράμμισε κλείνοντας.