Skip to main content

Βατόπουλος:Πιο πιθανό να σε χτυπήσει κεραυνός παρά να πάθεις κάτι από το J&J

Ο καθηγητής σημείωσε πως οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί από το εμβόλιο της Johnson&Johnson, το οποίο φτάνει σήμερα στη χώρα, είναι σπάνιες

Για το απρόβλεπτο του κορωνοϊού και τον ανορθόδοξο πόλεμο με την πανδημία μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνουμε το Πάσχα, απάντησε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής της τακτικής που ακολουθούμε με έμφαση στη διενέργεια πολλών self test.

Σε ότι αφορά το εμβόλιο της Johnson&Johnson, οι πρώτες δόσεις του οποίου έρχονται σήμερα στη χώρα μας, είπε ότι οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι σπάνιες και είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του BBC, σύμφωνα με το οποίο οι πιθανότητες να πάθεις κάτι από το εμβόλιο είναι λιγότερες από το να σε χτυπήσει κεραυνός.

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, ο οποίος αρχικά επεσήμανε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να βγούμε από την πανδημία.

Στη συνέχεια όμως υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βγούμε από τη λογική ότι όλα τα εμβόλια είναι για όλους. Για παράδειγμα, οι σπάνιες παρενέργειες που αποδίδονται στο εμβόλιο της Johnson&Johnson, εμφανίστηκαν όλες σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Άρα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη χορήγηση του σε αυτή την κατηγορία.

Επίσης εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε ότι αφορά το ηλικιακό όριο που έχει τεθεί για το εμβόλιο της Pfizer στη χώρα μας, όπου σήμερα χορηγείται σε ηλικίες άνω των 30 ετών και είπε ότι το ηλικιακό όριο θα πρέπει να έρθει πιο κοντά σε αυτό άλλων ευρωπαϊκών κρατών που είναι γύρω στα 60 έτη.