Skip to main content

Βαζελίνη: Top χρήσεις για το θαυματουργό προϊόν που έχουμε στο σπίτι

Οι χρήσεις της βαζελίνης δεν περιορίζονται μόνο στην ομορφιά, αλλά επίσης και στη θεραπεία καθημερινών δερματικών προβλημάτων.

Η βαζελίνη είναι ένα καλλυντικό που χρησιμοποιείται τόσο από μόνο του, όσο και ως συστατικό σε άλλα προϊόντα για την περιποίηση της επιδερμίδας.

Οι χρήσεις της όμως δεν περιορίζονται μόνο στην ομορφιά, αλλά και στην θεραπεία καθημερινών δερματικών προβλημάτων όπως οι πληγές και τα εγκαύματα.

Ανακαλύψτε τα πάντα γύρω από το λιπαρό αυτό καλλυντικό προϊόν και χρησιμοποιήστε το με τον σωστό τρόπο. Εφαρμόστε το με σύνεση στο πρόσωπο, τα μαλλιά, αλλά και το σώμα σας προκειμένου να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τι είναι η βαζελίνη και ποια τα συστατικά της;

Σύμφων με το beautetinkyriaki.gr, η κλασσική μορφή της βαζελίνης έχει ως βασικό συστατικό το πετρέλαιο. Έχει λιπαρή υφή και μαλακτικές – λιπαντικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα. Λειτουργεί δημιουργώντας ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του δέρματος που σφραγίζει την υγρασία στο εσωτερικό του.

Οι χρήσεις της στην ομορφιά, καθώς και σε άλλες καθημερινές μας δραστηριότητες είναι αμέτρητες. Εφαρμόζεται τόσο στο δέρμα, όσο και στην τρίχα προσφέροντας τους απλόχερα τις θεραπευτικές και ευεργετικές της ιδιότητες.

Πέρα όμως από την γνωστή σε όλους λευκή βαζελίνη από πετρέλαιο, στο εμπόριο θα βρείτε και άλλες μορφές της. Η φυτική βαζελίνη που φτιάχνεται από φυσικά έλαια είναι μια πολύ καλή εναλλακτική μορφή. Είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και την επιδερμίδα. Το συγκεκριμένο προϊόν μπορείτε να το βρείτε έτοιμο στα φαρμακεία και τα μαγαζιά. Κύρια συστατικά του είναι συνήθως τα βούτυρο καριτέ (Shea butter), κερί μέλισσας, λάδι καρύδας και βούτυρο κακάο. Ωστόσο μπορείτε να φτιάξετε και μόνη σας φυτική βαζελίνη ακολουθώντας μια πολύ εύκολη συνταγή που θα δείτε στη συνέχεια του άρθρου.
Εξίσου αποτελεσματική όμως είναι και η παιδική βαζελίνη. Έχει πιο απαλή υφή και είναι εμπλουτισμένη με έλαια όπως βιταμίνη Ε, χαμομήλι και καλέντουλα. Όντας ένα προϊόν ιδανικό για την προστασία του ευαίσθητου δέρματος ενός μωρού, γιατί λοιπόν να μην χρησιμοποιείται και από την μαμά τους ή οποιαδήποτε γυναίκα γενικότερα; Εφαρμόστε τη στην ξηρή επιδερμίδα σας, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση και προστασία.
Είναι η βαζελίνη επικίνδυνη;

Λόγω της σύστασης της από πετρέλαιο, η βαζελίνη έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ως επικίνδυνη για το δέρμα. Αυτό όμως ισχύει για την μη επεξεργασμένη μορφή της που έχει βιομηχανική χρήση και όχι για την λευκή βαζελίνη που βρίσκουμε στο εμπόριο και χρησιμοποιείται στα καλλυντικά και τα φάρμακα. Αν η χρήση της γίνει με σύνεση τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για ένα υψηλής καθαρότητας παράγωγο του πετρελαίου σε μορφή τζελ, το οποίο έχει δημιουργηθεί με βάση τα φαρμακευτικά πρότυπα και είναι ασφαλές για την επιδερμίδα. Ωστόσο δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς δεν είναι βιοδιασπώμενο.

Παρόλο αυτά αν τυχόν παρατηρήσετε κάψιμο, τσούξιμο, ερεθισμό ή κοκκινίλα μετά την εφαρμογή της, σταματήστε τη χρήση της και επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών που μπορούν να εμφανιστούν από όλα τα καλλυντικά ή φάρμακα.

Οι καλλυντικές χρήσεις που έχει η βαζελίνη στο πρόσωπο:

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν η βαζελίνη κάνει καλό στο πρόσωπο, οι ευεργετικές της ιδιότητες στα μάτια, τα χείλη, τις βλεφαρίδες και την επιδερμίδα του προσώπου που παρουσιάζονται παρακάτω θα σας δώσουν την απάντηση. Αυτό ωστόσο που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι πως μπορείτε να εφαρμόσετε τη βαζελίνη στο πρόσωπο, αρκεί να μην την συνδυάζετε με κάποια συγκεκριμένα προϊόντα. Ποια είναι αυτά; Όσα περιέχουν λανολίνη, σκουαλένιο, φοινικέλαιο και ορυκτά έλαια, διότι ενδέχεται να σχηματιστούν σπυράκια και μαύρα στίγματα.

Βαζελίνη στα μάτια:


- Δημιουργήστε ένα glossy – υγρό μακιγιάζ ματιών εφαρμόζοντας λίγη βαζελίνη πάνω από την σκιά σας.
- Μια μικρή ποσότητα βαζελίνης μπορεί να αφαιρέσει ακόμη και το αδιάβροχο μακιγιάζ πολύ εύκολα. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση ντεμακιγιάζ ματιών. Προσοχή όμως, μετά το ξέβαμμα των ματιών σας, ξεπλυθείτε πολύ καλά με νερό.
- Αναμειγνύοντας λίγη βαζελίνη με μια σκιά ματιών μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας υγρό eyeliner σε όποια απόχρωση θέλετε.
- Εφαρμόζοντας μια μικρή ποσότητα βαζελίνης στα φρύδια με την βοήθεια ενός καθαρού πινέλου από μάσκαρα, μπορείτε να τιθασεύσετε τις τριχούλες που πετάνε και χαλάνε το σχήμα τους.
- Αναμειγνύοντας την βαζελίνη με μια σκιά σε όποια απόχρωση επιθυμείτε, δημιουργείτε μια σπιτική και θρεπτική μάσκαρα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως μια κλασσική του εμπορίου.
- Η εφαρμογή της βαζελίνης στις βλεφαρίδες τις προστατεύει από τη φθορά που έχουν λόγω της συχνής χρήσης μάσκαρας και τις ενυδατώνει. Παράλληλα τις βοηθά να πυκνώσουν και να μακρύνουν.
Βαζελίνη στα χείλη:
- Αντιμετωπίστε τα σκασμένα χείλη από το κρύο, ενυδατώνοντας τα σε βάθος με μια μικρή ποσότητα βαζελίνης.
- Αναμείξτε λίγη βαζελίνη με μια σκιά ματιών στο χρώμα της αρεσκείας ή με έναν φυσικό χυμό προκειμένου να δημιουργήσετε ένα σπιτικό lip balm.
- Αν προσθέσετε κανέλα στη βαζελίνη και εφαρμόσετε το μείγμα στα χείλη σας, μπορείτε να τους χαρίσετε μια σαρκώδη όψη με φυσικό τρόπο. Προσοχή όμως, αν έχετε αλλεργία στην κανέλα μην το δοκιμάσετε.
- Κάντε απολέπιση χειλιών ανακατεύοντας λίγη ζάχαρη με βαζελίνη.
- Μετατρέψτε ένα ματ κραγιόν σε κρεμώδες και glossy απλώνοντας λίγη βαζελίνη στα χείλη μετά την εφαρμογή του χρώματος.

Βαζελίνη στην επιδερμίδα του προσώπου:

- Απαλλαγείτε από το σκασμένο δέρμα λόγω του κρύου ή του κρυώματος, εφαρμόζοντας βαζελίνη σε όλο το πρόσωπο ή γύρω από την μύτη. Ανάλογα με το που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.
- Χρησιμοποιήστε την βαζελίνη ως βραδινή αντιρυτιδική κρέμα, απλώνοντας την με κυκλικές κινήσεις σε καθαρό πρόσωπο. Η πλούσια περιεκτικότητα της σε βιταμίνη Α και Ε, αντισταθμίζει την βλαβερή επίδραση των ελεύθερων ριζών στο δέρμα και προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση.
- Απαλύνετε το μακιγιάζ. Για παράδειγμα αν σας έπεσε παραπάνω ρουζ, εφαρμόστε με ένα χαρτομάντιλο και ταμποναριστές κινήσεις λίγη βαζελίνη στο σημείο αυτό και το χρώμα θα γίνει πιο απαλό. Μετά εφαρμόστε λίγη πούδρα και εξαλείψτε την γυαλάδα.
- Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα κρεμώδες ρουζ, αναμείξτε λίγη βαζελίνη με το κλασσικό σας blush powder ή με λίγο κραγιόν.
- Προσθέστε όμορφες γυαλάδες στο πρόσωπό σας χρησιμοποιώντας βαζελίνη και όχι ένα ακριβό highlighter.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της βαζελίνης στην επιδερμίδα του σώματος:

- Οι ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες της βαζελίνης αντιμετωπίζουν την ξηρότητα του δέρματος και βάζουν τέλος στις σκασμένες φτέρνες, τα ξηρά χέρια και τα σκληρά γόνατα ή αγκώνες.
- Για τα σκληρά πέλματα, ιδανική θεραπεία είναι η ολονύχτια. Βάλτε το προϊόν, φορέστε βαμβακερές κάλτσες και κοιμηθείτε.
- Δημιουργήστε ένα scrub αναμειγνύοντας βαζελίνη με ζάχαρη, καφέ ή αλάτι και κάντε απολέπιση στο σώμα σας, ενυδατώνοντας το παράλληλα. Η συγκεκριμένη μάσκα είναι ιδανική για σκασμένες φτέρνες.
- Χρησιμοποιήστε βαζελίνη για να προλάβετε την εμφάνιση ραγάδων ή για την αντιμετώπιση τους. Προσοχή όμως, στην περίοδο της εγκυμοσύνης προτιμήστε την παιδική βαζελίνη που είναι βασισμένη σε έλαια και όχι στο πετρέλαιο, κάνοντας καθημερινό μασάζ στην κοιλίτσα σας για να αυξήσετε την ελαστικότητα του δέρματος και να μην δημιουργηθούν ραγάδες.
- Εφαρμόστε την βαζελίνη αντί για την ενυδατική κρέμα σώματος μετά το μπάνιο, κάνοντας τα πόδια να δείχνουν λαμπερά και όμορφα.
- Μπορείτε επίσης να την χρησιμοποιήσετε μετά την αποτρίχωση για να ανακουφιστείτε από τον ερεθισμό ή το κάψιμο.
- Αναμειγνύοντας την με λίγο bronzer φτιάχνετε το δικό σας self tanner για ηλιοκαμένο look.
- Η φαρμακευτική βαζελίνη έχει μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Απλώνοντας την πάνω σε μια πληγή ή ένα έγκαυμα δημιουργείται ένα φιλμ προστασίας από τα βακτήρια και τις μολύνσεις. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η επούλωση τους, διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος.
- Προσοχή όμως, δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε πρόσφατο έγκαυμα διότι παγιδεύει την θερμοκρασία στο εσωτερικό του σώματος.
- Κάντε ένα άρωμα να διαρκέσει περισσότερο απλώνοντας λίγη βαζελίνη στο σημείο όπου θα ψεκάσετε.
- Μην χρησιμοποιείτε την λευκή βαζελίνη για γρήγορο μαύρισμα, διότι δεν έχει προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου.
- Η αύξηση του στήθους με τη χρήση βαζελίνης είναι απλά ένας μύθος.

Πώς χρησιμοποιείται η βαζελίνη στα νύχια:
   
- Πρόκειται για ένα πολύ καλό ενυδατικό προϊόν για τα πετσάκια γύρω από τα νύχια σας. Απλά εφαρμόστε το με λίγο μασάζ και μαλακώστε τις παρανυχίδες. Αυτή η κίνηση όχι μόνο θα κάνει τα νύχια σας να δείχνουν ομορφότερα, αλλά θα σας βοηθήσει να αφαιρέσετε ευκολότερα τα πετσάκια.
- Για να μην λερωθείτε με το μανό τριγύρω από το νύχι όταν βάφετε τα νύχια σας, εφαρμόστε λίγη βαζελίνη στα πετσάκια. Προσοχή όμως, μην βάλετε και στο νύχι, διότι το μανικιούρ σας θα χάσει την διάρκεια του και θα χαλάσει εύκολα.
- Τρίβοντας την στην επιφάνεια των νυχιών για κάποιο χρονικό διάστημα, θα δυναμώσουν και θα αυξηθεί η λάμψη τους.

Οι χρήσεις της βαζελίνης στα μαλλιά:

- Εφαρμόζοντας μικρή ποσότητα βαζελίνης στις ατίθασες τρίχες των μαλλιών και τις φύτρες, μπορείτε να τις δαμάσετε και να δημιουργήσετε ένα τέλειο χτένισμα.
- Βάζοντας ελάχιστο προϊόν στα μαλλιά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το φριζάρισμα, τα φουντωτά μαλλιά και τις σπασμένες άκρες.
- Όταν βάφετε τα μαλλιά σας απλώστε λίγη βαζελίνη στη γραμμή των τριχών και στα αυτιά για να αποτρέψετε τον χρωματισμό του δέρματος.
- Προλάβετε την δημιουργία ψαλίδας εφαρμόζοντας μια μικρή ποσότητα στις άκρες των μαλλιών σας μετά το λούσιμο.
- Λόγω της πλούσιας σύστασης της σε φυσικά έλαια και βιταμίνες, η βαζελίνη μπορεί να αποκαταστήσει την χαμένη υγρασία από τα μαλλιά σας και να επανορθώσει βλάβες όπως η ψαλίδα.
- Μια 5λεπτη μάσκα με βαζελίνη κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και την πιτυρίδα, διώχνοντας την ενοχλητική φαγούρα στο κεφάλι. Απλά φροντίστε να την ξεπλύνετε καλά για να μην μείνει λιπαρότητα.
- Αν σας τελείωσε το condiotioner, χρησιμοποιήστε την βαζελίνη. Εφαρμόστε τη σε βρεγμένα μαλλιά από την μέση μέχρι τις άκρες και ξεπλύντε τη πάρα πολύ καλά. Εναλλακτικά αναμείξτε την με το σαμπουάν σας. Αυτό το μυστικό θα σας χαρίσει λαμπερά και απαλά μαλλιά.
- Προσοχή, τα άτομα με λιπαρά μαλλιά θα πρέπει να αποφεύγουν την χρήση της για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα.

Πως να φτιάξετε βαζελίνη χωρίς πετρέλαιο:

Θα χρειαστείτε:
– 30 γραμμάρια κερί μέλισσας
– 150 ml ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής: Τοποθετήστε τα δυο υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το πάνω στο μάτι σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσουν και ομογενοποιηθούν, κατεβάστε το μείγμα από το μάτι. Προσοχή, δεν θέλουμε να βράσουν, απλά να λιώσουν. Μετά αποθηκεύστε το υγρό σε ένα βαζάκι που κλείνει και αφήστε το για μερικές ώρες να κρυώσει. Το μείγμα θα είναι έτοιμο για χρήση όταν θα έχει πάρει τη μορφή ζελέ.