Skip to main content

Βελτιώνοντας τις τακτικές ανακατανομής κεφαλαίου σε ομόλογα- μετοχές

Μια πρόταση για διαφοροποίηση της απλής, κλασσικής και παθητικής διαχείρισης κεφαλαίου που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.

Οι επενδυτές και asset managers που επιθυμούν μια δυναμική τακτική και στρατηγική επενδυτική κατανομή (tactical & strategic asset allocation) του κεφαλαίου τους, αντιμετωπίζουν σήμερα ολοένα και περισσότερες δυσκολίες. Οι λόγοι είναι πολλοί: Κακή ή ελλιπής πληροφόρηση-διαχείριση κινδύνων, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον τραπεζικό και επενδυτικό τομέα, η ανάπτυξη των μεθόδων αλγοριθμικής στρατηγικής και η αυτοματοποίηση πολλών επενδυτικών στρατηγικών που δημιουργούν κάποια αδιαφάνεια, η αλλαγή της ρευστότητας παγκοσμίως, οι αυξανόμενοι πιστωτικοί κίνδυνοι, ιδίως στις μέρες μας, οι γεωπολιτικές κρίσεις καθώς και η αβεβαιότητα  και ο φόβος που ακολουθούν πάντα τις ισχυρές υφέσεις και χρηματιστηριακές κρίσεις.

Οι προκλήσεις
Μια μεγάλη μερίδα των επενδυτών μπορεί να μην επιθυμεί ή να μην αισθάνεται άνετα με στρατηγικές που οδηγούν σε πολλές επενδυτικές πράξεις ή εναλλαγές επενδυτικού στυλ. Μπορεί να προτιμάται μια προσέγγιση με λίγες τοποθετήσεις, που προστατεύουν από υψηλούς κινδύνους και προμήθειες που μπορούν πολύ γρήγορα, να “ροκανίσουν” κεφάλαιο και κέρδη, αν κάποιος είναι απρόσεκτος ή άτυχος.  Επίσης, μπορεί ο επενδυτής να επιθυμεί λίγους και ξεκάθαρους κανόνες με τους οποίους γίνεται στρατηγικά και τακτικά ή διαχείριση του χαρτοφυλακίου του. Για τους λόγους αυτούς, στο παρόν άρθρο παρουσιάζουμε μια διαφοροποίηση μιας απλής, κλασσικής και παθητικής διαχείρισης κεφαλαίου που θα αντιμετωπίζει τις  προαναφερθείσες προκλήσεις με αποτελεσματικότητα, προσφέροντας καλές αποδόσεις και μικρότερη έκθεση στους κινδύνους που οφείλονται στην αυξημένη μεταβλητότητα των αγορών.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο πατώντας εδώ.

Διαβάστε εντελώς δωρεάν το περιοδικό κάνοντας εγγραφή εδώ.