Skip to main content

Βελτίωση συνεργασίας Ελλάδας - πΓΔΜ για τους πρόσφυγες ζητά η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να διευκολύνει τη συνεργασία των δύο πλευρών μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που διοργανώνει σε εβδομαδιαία βάση

Να αναβαθμίσουν το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ τους καλεί την Ελλάδα και τα Σκόπια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στα σύνορα, όπου έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

«Καλούμε τις δύο πλευρές, τόσο την πΓΔΜ όσο και την Ελλάδα, να αναβαθμίσουν το διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ τους», δήλωσε αρμόδια εκπρόσωπος Νατάσα Μπερτό.

Όπως ανέφερε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να διευκολύνει τη συνεργασία των δύο πλευρών μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που διοργανώνει σε εβδομαδιαία βάση για τις χώρες που βρίσκονται στη λεγομένη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ερωτηθείσα για την άρνηση της πΓΔΜ να δεχθεί μετανάστες που δεν προέρχονται από το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν, η εκπρόσωπος έκανε αναφορά στο διεθνές δίκαιο σύμφωνα με το οποίο καμία χώρα δεν μπορεί να αρνηθεί είσοδο σε κάποιο άτομο που ζητά άσυλο και επιθυμεί να εξεταστεί το αίτημά του, ωστόσο, εάν δεν προβεί στο εν λόγω αίτημα, δύναται να μην του επιτρέψει την είσοδο.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας και την απόφαση της Κομισιόν να φτιάξει ένα ταμείο διευκόλυνσης για την Τουρκία ύψους 3 δισ. ευρώ, η κ. Μπερτό είπε ότι τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τα δημόσια ταμεία των κρατών-μελών, τα οποία καλούνται να κάνουν τις πληρωμές μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το αργότερο. Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε η Κομισιόν, η Ελλάδα καλείται να συνδράμει με 31,3 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αναφορικά με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, η αρμόδια για τα διεθνή εκπρόσωπος της Επιτροπής, Κατρίν Ρέι, σημείωσε ότι η θέση της Κομισιόν είναι να αποφευχθεί η όποια κλιμάκωση της έντασης. «Η προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η ενότητα κατά του Ισλαμικού Κράτους», σημείωσε.