Skip to main content

Βελτιώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 92,3 μονάδες από 89,5 τον Σεπτέμβριο.

Βελτιωμένο ήταν το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ στην Ευρωζώνη ανακόπηκε η τάση ανάκαμψης του σχετικού δείκτη που είχε ξεκινήσει από τον Μάιο.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (Economic Sentiment Indicator, ESI) στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Οκτώβριο στις 92,3 μονάδες από 89,5 τον Σεπτέμβριο. Αύξηση σημείωσε και ο δείκτης προσδοκιών απασχόλησης (Employment Expectations Indicator, EEI) στις 106,6 από τις 105,3 μονάδες. Στην Ευρωζώνη, ο ESI διαμορφώθηκε στις 90,9 μονάδες όπως και τον Σεπτέμβριο, ενώ ο EEI μειώθηκε στις 89,8 από τις 91,6 μονάδες.

Η αύξηση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από τη βελτίωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στη βιομηχανία (-9,0 από -18,1 μονάδες), τις υπηρεσίες (-25,6 από -26,9), το λιανικό εμπόριο (-15,3 από -21,1) και τις κατασκευές (-46,6 από -52,1). Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε (-45,5 από -41,0 μονάδες).

Στην Ευρωζώνη, η στασιμότητα του ESI αντανακλά τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών, η οποία αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο και τις κατασκευές. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο ESI βελτιώθηκε στη Γερμανία (1,5 μονάδες) και την Ιταλία (1,2), ενώ υποχώρησε σημαντικά στην Ολλανδία (-2.2) και τη Γαλλία (-4,5). Το κλίμα στην Ισπανία παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό (-0,2 μονάδες).