Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021
x

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Η ΕΚΛΟΓΗ ΓΚΟΥΑΪΔΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Οι αρχές της χώρας δεν επέτρεψαν την είσοδο του μεταβατικού προέδρου στο κοινοβούλιο. Τον δικό της πρόεδρο εξέλεξε η κυβερνητική παράταξη.

Μία καρέκλα για δύο: αφού η αστυνομία τον εμπόδισε να εισέλθει στο κοινοβούλιο ο Χουάν Γκουαϊδό επανεξελέγη χθες Κυριακή πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στη διάρκεια ψηφοφορίας που διεξήχθη στα γραφεία αντικυβερνητικής εφημερίδας και αφού ένας αντίπαλός του αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος του ίδιου σώματος με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού και του λαού της Βενεζουέλας ότι θα σέβομαι» το Σύνταγμα ως «πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας, δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Γκουαϊδό τον οποίο έχουν αναγνωρίσει εδώ και ένα χρόνο ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου 50 χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τον συνεχάρη «για την επανεκλογή του» και καταδίκασε «τις ατελέσφορές προσπάθειες» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «να αρνηθεί τη βούληση της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης». Ο Μαδούρο από την πλευρά του αναγνώρισε τον Λουίς Παρά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του που «εκδιώχθηκε» ο Γκουαϊδό. Παραμένοντας πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Γκουαϊδό επιθυμεί να συνεχίσει τη «μάχη του» για την ανατροπή του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «σφετεριστή» της εξουσίας μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εφημερίδας El Nacional στο κέντρο του Καράκας καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν την είσοδο του Γκουαϊδό στη βουλή. Νωρίτερα απόντων του Γκουαϊδό και πολλών βουλευτών της αντιπολίτευσης και μέσα σε οχλοβοή, ο Λουίς Παρά άρπαξε ένα μεγάφωνο και αυτοανακηρύχθηκε νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση VTV.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ