Skip to main content

Βενιάμης: Να αξιοποιηθεί η ναυτιλία για τη μείωση της ανεργίας

Ανεδαφικά συνδικαλιστικά προσκόμματα εμποδίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της ναυτιλίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

Επιμένει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, στη θέση του ότι πολιτεία και συνδικαλιστές ναυτεργάτες εξακολουθούν να μην αξιοποιούν τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνική, για να μειώσουν την ανεργία.

Δυστυχώς η πολιτεία και τα συνδικαλιστικά όργανα των ναυτικών μας δεν έχουν εκμεταλλευθεί τη δυναμική της ελληνόκτητης ναυτιλίας να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας σε άνεργους συμπολίτες μας, οι οποίοι στερούνται άλλων εργασιακών ευκαιριών λόγω της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, τόνισε ο κ. Βενιάμης, μιλώντας στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, ο κ. Βενιάμης πρόσθεσε αναφορικά με την απασχόληση Ελλήνων νέων στα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, ότι για να παραμείνει η ελληνόκτητη ναυτιλία στρατηγικός πυλώνας και μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να είναι ανταγωνιστική. Επομένως, και η ναυτολόγηση ελληνικών κατώτερων πληρωμάτων είναι εφικτή μόνο με όρους σύμφωνους με τα νομίμως κρατούντα στην παγκόσμια αγορά ναυτιλιακής εργασίας.

Εκτίμησε δε,  ότι θα ξεπεραστούν, «έστω και καθυστερημένα, ανεδαφικά συνδικαλιστικά προσκόμματα που εμποδίζουν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε μια χώρα που η ανεργία κλονίζει τους ιστούς της κοινωνίας μας».

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ δεν παρέλειψε να εξάρει για μία ακόμη φορά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια, τον περασμένο Ιούνιο,  ο οποίος αναγνώρισε ως θετικό παράδειγμα «το μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η ελληνική ναυτιλία».

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη, απτή απόδειξη προς την ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή και διεθνή κοινωνία ότι η ελληνική ναυτιλία ως εθνικό κεφάλαιο είναι υπερκομματική. Ένιωσα πράγματι δικαιωμένος ως θεσμικός εκπρόσωπος της ναυτιλίας μας που άκουσα από τον Πρωθυπουργό να επιβραβεύει τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων πλοιοκτητών, αυτά της εξωστρέφειας, της διορατικότητας και της καινοτομίας στις επενδύσεις και στον τρόπο λήψης αποφάσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες με την Ε.Ε. για το φορολογικό πλαίσιο της ελληνικής ναυτιλίας ο κ. Βενιάμης εξέφρασε την ελπίδα «ότι σύντομα θα έχουμε την τελική κρίση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού κας Vestager, που θα λαμβάνει υπόψη, κατά προτεραιότητα, την ανάγκη για νομική βεβαιότητα και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνόκτητης ναυτιλίας, βασικές παραμέτρους της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τομέα των θαλασσίων μεταφορών».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΕΕ υπογράμμισε ότι μέσα σε ένα εκρηκτικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, η ναυτιλία των Ελλήνων διατήρησε την πρωτοκαθεδρία της, συνεχίζοντας να κατέχει εντυπωσιακά ποσοστά πλοιοκτησίας στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή: Ελέγχουμε το 20% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότητας σε dwt με 4.600 πλοία και ειδικότερα το 28% στον τομέα των δεξαμενοπλοίων, το 22% στα bulk carriers, το 16% στα πλοία μεταφοράς χημικών και προϊόντων πετρελαίου, το 15% στα LNG / LPG, το 13% στα ψυγεία και το 9% στα containers.