Skip to main content

Βενιζέλος: Αναρμόδια η κυβέρνηση να διορίσει νέα ηγεσία σε Άρειο Πάγο

Η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει την λαϊκή υποστήριξη, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ως αναρμόδια να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι η σύνδεση της εκλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης με την κυβέρνηση γίνεται στις Δημοκρατίες: "Στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης η αρμοδιότητα ανατίθεται στο υπουργικό συμβούλιο, για να υπάρχει σύνδεση της λαϊκής κυριαρχίας με την Δικαιοσύνη, στο όνομα της Δημοκρατίας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγο, η κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει την λαϊκή υποστήριξη και για το λόγο αυτό προσφεύγει σε εκλογές: "Όταν έχουμε μια κυβέρνηση που έχει πει δεν εκπροσωπώ την λαϊκή κυριαρχία και πάμε σε εκλογές πώς θα εκλέξει μετά δικαστές".

Τόνισε δε, πως τυπικά το υπουργικό συμβούλιο, όταν φυσικά δεν τίθεται θέμα εκλογών, αποκτά την αρμοδιότητα την 1η Ιουλίου, την επομένη δηλαδή της λήξης της θητείας των δικαστών που κατέχουν τα ανώτατα αξιώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση την ως άνω ημερομηνία η χώρα θα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, η Βουλή θα είναι κλειστή και το υπουργικό συμβούλιο ακόμη και αν δεν προκύπτει από υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα μόνο της διαχείρισης θεμάτων και δεν δύναται να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι "μέχρι την τελευταία στιγμή επιδιώκουν ασφυκτικό έλεγχο της Δικαιοσύνης, που χειραγωγούν γιατί αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ".

Όσον αφορά στον χρόνο των εκλογών, ο κύριος Βενιζέλος εξήγησε πως βάσει Συντάγματος, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί και να είχε διορισθεί υπηρεσιακή: "Για να είμαστε ακριβείς, η διάλυση της Βουλής που εξαγγέλθηκε δεν γίνεται για κρίσιμο εθνικό θέμα, αλλά γιατί έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής. Δυστυχώς από το 1977 υπήρξε πάρα πολύ χαλαρή εφαρμογή αυτής της διάταξης του Συντάγματος".

Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στρατηγικά

"Ήταν απολύτως στρατηγική ήττα των βράδυ των εκλογών και αυτό φάνηκε και στο πρόσωπο του Τσίπρα όταν ανακοίνωσε εκλογές, παρότι δεν ήθελε να το κάνει", επισήμανε ο κύριος Βενιζέλος. Πρόσθεσε πως "ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της χώρας, ας ανταποκριθεί, αλλά δεν θα το κάνει γιατί η στρατηγική του είναι συγκρουσιακή. Νόμιζε ότι θα ελέγχει αιωνίως τα δίκτυα εξουσίας, αλλά θα χάσει την επαφή του με την εκλογική βάση που διατηρεί, γιατί είναι ένα ποσοστό χωρίς ιστό. Ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα της αντιμνημονιακής δημαγωγίας, εξέφρασε την δυσαρέσκεια και νόμιζε ότι έχει αποκτήσει εξουσία. Θεωρήθηκε ότι "μαγεύει" επικοινωνιακά και τώρα βλέπετε μάγους και ταχυδακτυλουργούς να εμφανίζονται ως κλόουν".