Skip to main content

Βενιζέλος και Καϊλή φρενάρουν το ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης

Η τύχη των δύο είναι οι βασικές αιτίες που δεν ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης - Οι τριβές σε Β' Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική

Τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων (περίπου 230) σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες της χώρας ανακοίνωσε χθες το Κίνημα Αλλαγής, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ωστόσο, από αυτές απουσίαζαν οι δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης, η Χαλκιδική (από την Κεντρική Μακεδονία), καθώς και κάποιες ακόμη, όπως για παράδειγμα η Αχαΐα, στις οποίες υπάρχουν ακανθώδεις εκκρεμότητες.

Α’ Θεσσαλονίκης

Η τύχη του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Εύας Καϊλή είναι οι βασικές αιτίες που δεν ανακοινώθηκε το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει προς την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος με σταυρό, συνεπώς, δεν πρόκειται να συμμετάσχει εκ νέου στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. Κατόπιν αυτού, η μόνη επιλογή που απομένει είναι να περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, φυσικά στη θέση του επικεφαλής, καθώς το ΚΙΝ.ΑΛ. αναμένεται να εκλέξει έναν μόνον βουλευτή Επικρατείας. «Σε διαφορετική περίπτωση», λένε συνομιλητές του κ. Βενιζέλου, «δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να πάει σπίτι του».

Διαφορετική είναι η περίπτωση της κας Καϊλή. Η ευρωβουλευτίνα επιθυμούσε διακαώς να περιληφθεί εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο ώστε να διεκδικήσει την επανεκλογή της στο Στρασβούργο, ωστόσο, αυτό της το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά η κα Γεννηματά. Οι εναλλακτικές που έχει είναι είτε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης είτε να αποδεχθεί την πρόταση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. να είναι υποψήφια για το δήμο Θεσσαλονίκης. Θεωρητικά θα μπορούσαν, βεβαίως, να συμβούν και τα δύο εάν οι εθνικές εκλογές, γίνουν μετά τις δημοτικές. Η κα Καϊλή ζήτησε να σκεφτεί τα της υποψηφιότητας και υποσχέθηκε να απαντήσει αμέσως μετά της γιορτές. Σε περίπτωση που απορρίψει την πρόταση να είναι υποψήφια στο δήμο τότε λογικά, θα περιληφθεί στο ψηφοδέλτιο στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Πέραν αυτών των δύο λόγων, τη Χαριλάου Τρικούπη προβληματίζει και το γεγονός ότι ορισμένοι οι οποίοι θέλουν να είναι υποψήφιοι, φέρονται να στηρίζουν «αντάρτικα» ψηφοδέλτια σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, κόντρα στους επίσημους υποψηφίους του ΚΙΝ.ΑΛ. Ως τέτοιες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στο περιθώριο της Κ.Ε. οι Νίκος Ξυλούρης (είχε έρθει 4ος σε σταυρούς στις εκλογές του 2015) και Μαρία Λυκουριώτη (επίσης υποψήφια το 2015) οι οποίοι φέρονται να υποστηρίζουν στο δήμο Νεάπολης Συκεών την υποψηφιότητα του Λάζαρου Ωραιόπουλου, μέλους του ΚΙΝ.ΑΛ. ο οποίος όμως υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στην υποψηφιότητα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη που υποστηρίζεται από το ΚΙΝ.ΑΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να είναι από τα τελευταία που θα κλείσουν, λόγω της εκκρεμότητας με τον κ. Βενιζέλο και ίσως στο σύνολό του, να ανακοινωθεί μαζί με το Επικρατείας.

Η Β’ Θεσσαλονίκης

Στη Β’ Θεσσαλονίκης το ψηφοδέλτιο είναι σχεδόν έτοιμο, ωστόσο κρατήθηκε καθώς υπήρξαν ορισμένα προβλήματα ως προς την γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων. Συγκεκριμένα, υπήρξαν ένας δύο δήμοι με πολλούς υποψήφιους γεγονός που προκαλεί τριβές. Σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιοι με το ΚΙΝ.ΑΛ. στη Β’ θα είναι οι Γιώργος Αρβανιτίδης, Γιώργος Φεστερίδης, Βικτωρία Παπαγεωργίου, Τάσος Κοκόγιας, Δημήτρης Ζακαλκάς, Ευγενία Κυριακάκη, Ελένη Χούλια, Μαρία Κυλαζίδου, Θάλεια Ουζούνη, Παναγιώτης Κοετσίδης και Κώστας Πετρίδης.

Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά κυρίως την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Χρήστου Πάχτα ο οποίος επιθυμεί να επανακάμψει στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Ωστόσο, σε αυτό αντιδρούν ορισμένα στελέχη, μεταξύ των οποίων ο πρώην αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πολυγύρου Δημήτρης Ευαγγελινός. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τις προθέσεις του για το εάν θα είναι υποψήφιος ή όχι ο πρώην βουλευτής Γιάννης Δριβελέγκας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Από τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. απουσίαζε και η Αχαΐα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες είχε παρουσιάσει προ ημερών η Voria.gr η κα Γεννηματά έχει ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό (ο οποίος σημειωτέον εκλέγεται χωρίς σταυρό, στην περίπτωση που το κόμμα κερδίσει έδρα στην εκλογική περιφέρεια όπου θα είναι υποψήφιος) να ενισχύσει το ψηφοδέλτιο της Εύβοιας όπου, όμως το κόμμα, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2015 δεν είχε καταφέρει να εκλέξει βουλευτή. Η πρόταση της κας Γεννηματά έχει να κάνει με την επιθυμία της να διευκολύνει την επανεκλογή του Θόδωρου Παπαθεοδώρου της ΔΗΜΑΡ, για χάρη του οποίου, μάλιστα, το 2015 απέφυγε να κρατήσει την έδρα της Αχαΐας στην οποία ήταν επίσης υποψήφια. Επιπλέον, χθες το ΚΙΝ.ΑΛ. ανακοίνωσε τα ονόματα επτά υποψηφίων στην Εύβοια, αφήνοντας ανοιχτή την όγδοη υποψηφιότητα.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου έχει διαμηνύσει προς την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. ότι επιθυμεί να πολιτευτεί μόνον στην Αχαΐα και δεν συζητά καμία άλλη περιφέρεια. Απομένει να φανεί εάν η κα Γεννηματά θα σεβαστεί την επιθυμία του.