Skip to main content

Βενιζέλος: Μπορεί να προκύψει συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων

Ο κ. Βενιζέλος ανέλυσε την πολυπλοκότητα και την πολυτυπία, όπως είπε, του θέματος παροχής δικαιώματος ψήφου στους εκτός Ελλάδος ευρισκόμενους.

Εκδήλωση με θέμα "Εκλογικό Σύστημα και Ψήφος των Αποδήμων: Νομοθετικές και Αναθεωρητικές δυνατότητες" διοργάνωσε χθες το βράδυ ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, με ομιλητές τους Νίκο Αλιβιζάτο, ομ. καθ. Συνταγματικού Δικαίου, Χαράλαμπο Ανθόπουλο, καθ. Δικαίου και διοίκησης ΕΑΠ, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθ. Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θανάση Διαμαντόπουλο, ομ. καθ. Πολιτικής Επιστήμης και τον Aντύπα Καρίπογλου, δικηγόρο.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το μείζον θέμα του εκλογικού συστήματος και η ψήφος των εκτός Ελλάδος πολιτών, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη στην παρέμβασή του να είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί επιθυμητή λύση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν θα χαθεί η ευκαιρία να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες που είναι εκτός Ελλάδος. "Με δεδομένες τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις για την επιστολική ψήφο, θα πάμε μάλλον σε αυτοπρόσωπη παρουσία στη ψηφοφορία σε πρεσβείες και προξενεία. Η ψήφος θα μετράει στο εκλογικό αποτέλεσμα", είπε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει καλό σημείο συνεννόησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλυσε διεξοδικά τη πολυπλοκότητα και την πολυτυπία, όπως είπε, του θέματος παροχής δικαιώματος ψήφου στους εκτός Ελλάδος ευρισκόμενους, ενώ ανέδειξε τα στενά συνταγματικά περιθώρια για την νομοθέτηση του. Υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να παρακαμφθεί η συνταγματική πρόβλεψη για προσμέτρηση της ψήφου στις εκλογικές περιφέρειες, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα νομιμότητας των εκλογών. Επέκρινε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί ενδεχόμενης αλλοίωσης της ψήφου, λέγοντας ότι με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 υπάρχουν οι λεγόμενες μεταπλειοψηφικές εγγυήσεις του Συντάγματος που λειτουργούν ως δικλείδες για να αντιμετωπιστούν τέτοια ενδεχόμενα. Εκτίμησε ακόμη, ότι από τις διατυπωμένες θέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων, μπορεί να προκύψει συναίνεση. Άφησε αιχμές για τη πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προκρίνοντας την ενισχυμένη αναλογική.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι είναι ώρα να αναγνωρισθεί αυτό το δικαίωμα ψήφου, εκφράζοντας προβληματισμό για την επιστολική ψήφο, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος όπου το πρώτο κόμμα με ποσοστό κοντά στο 40% να μπορεί να έχει αυτοδυναμία.  

Ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος ανέλυσε την πολιτική σημασία που έχει η θέσπιση ψήφου στους Έλληνες που είναι στο εξωτερικό, ενώ ο δικηγόρος Αντύπας Καρίπογλου τάχθηκε υπέρ του να ισχύει για εκείνους, ό,τι ισχύει και για όσους βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, Γ. Αρβανιτίδης, Κ. Μπιάνκης, οι Νίκος Σαλαγιάννης, Πάρις Κουκουλόπουλος και αρκετά στέλεχη του κόμματος, ο πρώην βουλευτής, Λ. Γρηγοράκος, οι Μιλτιάδης Παπαιωάννου και Παρασκευάς Αυγερινός, ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης, ακαδημαϊκοί, νομικοί και παράγοντες της Δικαιοσύνης.