Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020
x

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ο Κ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΣΠΟΝΔΥΛΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΣΜΟ

Ο εξευτελισμός θεσμών και προσώπων είναι πλέον πλήρης, χωρίς πάτο, υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Την άποψη πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμορφώνει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, «τον ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό. Ένα κοινοβουλευτικό σύστημα χωρίς κανένα θεσμικό, πολιτικό και ηθικό φραγμό» εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «καταλύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί και κυρίως οι βασικές έννοιες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εμφανίζονται βουλευτές που δηλώνουν ότι  εξακολουθούν να  ανήκουν σε μια κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης, αλλά επιθυμούν να προσμετράται η ψήφος τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία μόνο έτσι συγκροτείται ως τέτοια. Εμφανίζονται άλλοι βουλευτές-υπουργοί που δηλώνουν κοινοβουλευτικά ανεξάρτητοι, αλλά ταυτοχρόνως και συνεργαζόμενοι με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία και θέλουν να προσμετράται η ψήφος τους σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, μεταδίδει το naftemporiki.gr, «ο  ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός εμπεριέχει βουλευτές που ανήκουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένουν με υποσχετική στους ΑΝΕΛ που ο έως πριν λίγο εταίρος τους τους υποβαθμίζει σε  πτυσσόμενο κόμμα, το οποίο υπάρχει όσο υπάρχει  χάρη στην «γενναιοδωρία» του κ. Τσίπρα. Εμπεριέχει βουλευτές που παραδίδουν με επιστολή την κατά  συνείδηση ψήφο τους στην κυβέρνηση. Εμπεριέχει υπουργούς που δεν ανήκουν τυπικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντάσσονται κοινοβουλευτικά σε αυτόν, έως ότου κληθούν στα εσώτερα του νέου κομματικού τους παραπετάσματος».

«Ο εξευτελισμός θεσμών και προσώπων είναι πλέον πλήρης. Χωρίς πάτο. Το πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι όμως το απύθμενο θεσμικό θράσος. Η αίσθηση ότι τους τελευταίους μήνες της παραμονής τους στην εξουσία μπορούν να ασχημονούν κατά των δημοκρατικών θεσμών σε δημόσια θέα χωρίς αιδώ και χωρίς αίσθηση κινδύνου τιμωρίας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως «είναι υποχρέωση κάθε δημοκράτη πολίτη να αντιταχθεί και να προειδοποιήσει. Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι "κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες", αλλά αλλοίωση του πολιτεύματος».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ