Skip to main content

Βενιζέλος: Αντιφατική η κοινωνία-Θέλει να καταστέλλει τη βία, χωρίς να παράγει βία

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για θεολογική συμπεριφορά των γονιών του Άλκη Καμπανού στο πώς διαχειρίστηκαν τον φόνο του γιου τους.

Σεξουαλική βία, οπαδική, ρατσισμός και ξενοφοβία βρέθηκαν στο επίκεντρο ενός βίντεο ντοκιμαντέρ με το οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση για Το Σκοτεινό Νήμα της Βίας που διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο πατέρας του Άλκη Καμπανού, μία σεξεργάτρια, μία κακοποιημένη πρόσφυγας, ο πατέρας Αθηναγόρας από τον Φάρο του Κόσμου, μία κάτοικος της Γιαννιτσών και πολλοί άλλοι έδωσαν τη δική τους θέση για το τι είναι βία και πώς πρέπει να κοπεί αυτό το νήμα, ενώ ανέδειξε πως καθημερινά η βία μεσουρανεί.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, καθηγητής σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε πως η βία αναβλύζει από την ανθρώπινη φύση, από τα σύνορα, από τη βιολογία, την ιδιοκτησία, από τα εγκλήματα. «Είναι ένα πάγιο φαινόμενο η βία, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος». «Ο άνθρωπος απέναντι στον άνθρωπο είναι λύκος», είπε ο ίδιος αναφερόμενος σε ένα λατινικό ρητό (homo homini lupus) και παραφράζοντας τα λόγια του Σίγκμουντ Φρόυντ. «Το σκοτεινό νήμα της βίας είναι ένα ιστός της αράχνης, είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα σε αυτό. Η κοινωνία είναι αντιφατική. Θέλει να καταστέλλει τη βία χωρίς να παράγει βία. Έχεις ένα κράτος που είναι έτοιμο να ακυρώσει τις εγγυήσεις του κρατικού μηχανισμού», υποστήριξε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για θεολογική συμπεριφορά των γονιών του Άλκη Καμπανού και, όπως είπε, έκαναν ένα κήρυγμα με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το ζήτημα.

Η  πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη κι πρώην υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη και η σημερινή εκδήλωση μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για τη βία. Αναφερόμενη στους γονείς του Άλκη Καμπανού είπε πως αποτελούν παράδειγμα για την κοινωνία. «Από την πρώτη στιγμή ζήτησαν δικαιοσύνη και αποτροπή. Σήμερα απαιτούμε συμμετοχή και απαίτηση για τιμωρία και αποτροπή», τόνισε. «Το κόστος της μη πρόληψης της βίας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το να ασκήσεις τις συγκεκριμένες πολιτικές», υπογράμμισε. Λόγο έκανε και για τον εκφοβισμό και στο bullying, που έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό. Επίσης, αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λέγοντας πως μειοψηφίες βρίσκουν πατήματα στην πολιτική ζωή.

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, είπε πως δεν μπορούμε να ζούμε στη γυάλα μας αλλά να καταλάβουμε τι γεννά τα φαινόμενα αυτά. «Μία κοινωνία στην οποία έσπασαν όλοι οι βασικοί θεσμοί είναι πολύ εύκολο να κατρακυλήσει σε ένα περίπατο βίας. Η πανδημία ενέτεινε την αίσθηση της απελπισίας, η αίσθηση του ανεξήγητου, οδήγησαν πολλούς σε ακραίες απόψεις και συμπεριφορές», υποστήριξε. «Η βία είναι πια ρουτίνα», είπε ο ίδιος. «Το πιο σημαντικό πλέον είναι ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο των μέσων μαζικής ενημέρωσης», τόνισε λέγοντας πως ο θυμωμένος πολίτης βρίσκει καταφύγιο σε κοινότητα ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια οργή. «Πρέπει να δούμε μία καμπάνια απομυθοποίησης της βίας, να αποδο

Η Ford International Professor in Social Sciences και διευθύντρια, MIT Sociotechnical Systems Research Center (SSRC), Φωτεινή Χριστιά, σημείωσε πως οι μορφές της βίας είναι πολλές και διαφορετικές. Παρουσίασε ένα γενικότερο πλαίσιο για το πώς μελετάται η βία καθημερινά. Ανεξάρτητα με το είδος βίας οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι η βία είναι ένα μεγάλο αγκάθι της κοινωνίας. «Το παγκόσμιο κόστος βίας ανέρχεται στο 1.5 τρις δολάρια ετησίως. Μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες θα πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας μία φορά στη ζωή τους. Έξι στα δέκα περιστατικά οι θύτες από τον στενό οικογενειακό κύκλο»

Όπου υπάρχει κακοποίηση γυναικών υπάρχει και παιδιών, η βία είναι μεταδοτική. Καμπάνιες πληροφόρησης αυξάνουν τη γνώση γύρω από το θέμα. Πάνω από 30% σε γραμμές βοήθειας εδώ και δύο χρόνια.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, Τάσος Τζήκας.

Ο πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας, Σταύρος Ανδρεάδης, ανοίγοντας τη συζήτηση σημείωσε πως το σκοτεινό νήμα της βίας απλώνεται ολοένα και περισσότερο.

Από την εκδήλωση δεν έλειπαν οι γονείς του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού, που έπεσε νεκρός την 1η του Φεβρουαρίου, στη Χαριλάου. Παράλληλα, το παρών έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

 Το ντοκιμαντέρ ήταν σε επιμέλεια της PARALLAXI και σκηνοθεσία του Χρήστου Νικολέρη.