Skip to main content

Βενιζέλος: Να βρεθεί εξήγηση γιατί η Θεσσαλονίκη έχει τόσα κρούσματα

Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί κάποιος να δεχθεί ως εξήγηση ότι η ατομική ευθύνη είναι μικρότερη στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα.

Αυστηρή κριτική για την διαχείριση της πανδημίας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ασκεί με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέτοντας ερωτήματα και καταθέτοντας προτάσεις.

Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ανέλυσε τις απόψεις του για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας, ξεκινώντας από την μάχη κατά της πανδημίας. Επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση -και λιγότερο στην αυτοδιοίκηση- απευθύνθηκε στους αρμόδιους υπουργούς και την Επιτροπή των ειδικών καλώντας τους να πάρουν καθαρή θέση για την δύσκολη επιδημιολογικά κατάσταση στην Θεσσαλονίκη και τα βασικά αίτια.

«Δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξήγηση και πρέπει να αναζητηθεί η εξήγηση, γιατί έτσι θα καταλάβουμε και πώς πρέπει να κτυπηθεί το αίτιο του προβλήματος. Έχουν περάσει πάρα πολλές εβδομάδες χωρίς να έχουμε καταλάβει το λόγο για τον οποίο η Θεσσαλονίκη εμφανίζει αυτή την επιδείνωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί κάποιος να δεχθεί ως εξήγηση ότι η ατομική ευθύνη είναι μικρότερη στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, ή ότι παίζουν σοβαρό ρόλο οι κλιματολογικές συνθήκες. «Και επίσης δεν νομίζω ότι έχει παίξει ρόλο το άνοιγμα των συνόρων, διότι, όπως ορθά ειπώθηκε και από τον κ. Μητσοτάκη, δεν νοείται να μην έχεις κρούσματα σε περιοχές μεγάλης τουριστικής κίνησης και να έχεις κρούσματα πολλά, σε περιοχές που δεν έχουν τουριστική κίνηση, δεν είναι ο τουρισμός το βασικό προϊόν τους.

Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά ικανά επιστημονικά και ερευνητικά εργαλεία προς αξιοποίηση στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Όπως δε, εξήγησε ο ασφαλής δρόμος για την διάσωση ζωών αφορά στα βήματα που προηγούνται της εισαγωγής στα νοσοκομεία. Ωστόσο, όπως είπε, δεν υπάρχει οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα και κατ’ οίκον νοσηλεία για την COVID. «Δεν έχουμε οργανωμένο σύστημα κατ’ οίκον νοσηλείας αυτή τη στιγμή και όταν πηγαίνεις στο νοσοκομείο, όταν πρέπει να πας,  κινδυνεύεις από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ,από ένα περιβάλλον το οποίο είναι βεβαρημένο. Δεν έχω δει ποιο είναι ακριβώς το σύστημα της κατ’ οίκον νοσηλείας στην πρωτοβάθμια αντιμετώπιση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες που είναι πάρα πολύ κρίσιμες για να μην έχεις άσχημη κατάληξη», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος έχει ήδη οργανώσει δια του Κύκλου Ιδεών σειρά εκδηλώσεων για την πανδημία και την επόμενη μέρα, το Σχέδιο Πισσαρίδη και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Ο Πρόεδρος Biden θα κληθεί να απαντήσει σε ένα θεμελιώδες ερώτημα: θα ξανασυγκροτήσει τη Δύση ως στρατηγική έννοια και ως ενότητα; Δηλαδή θα κινηθεί ευρωατλαντικά σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους εταίρους και συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών; Εάν γίνει αυτό, που πρέπει να γίνει, τότε οι περιφερειακοί παίκτες με φιλοδοξίες, όπως είναι η Τουρκία για παράδειγμα, θα δουν τα όρια να στενεύουν.  Και πρέπει το δίλημμα που θα τεθεί στην Τουρκία, όχι μόνο στον κ. Erdogan, να είναι, «Εντάξει, λες ότι έχεις έναν εξαιρετισμό διότι η γεωγραφική σου θέση είναι τέτοια, είσαι μία Ευρασιατική χώρα, υπάρχει το θρησκευτικό ζήτημα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό, το ισλαμικό στοιχείο το οποίο είναι έντονο και ήταν η μεγάλη αγωνία του Κεμαλισμού αυτό και του ίδιου του Κεμάλ, αλλά είσαι θεμελιωδώς δυτική χώρα; Δηλαδή είσαι πράγματι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Είσαι μία χώρα που σέβεται τη σχέση της με τη Δύση;», επεσήμανε και πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος. « Εάν δοθεί μία απάντηση ότι, ναι, είναι η Τουρκία θεμελιωδώς δυτική χώρα, τότε τα όριά της τα γνωρίζει, σέβεται πολύ το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και μέλος της Ευρωζώνης. Το σέβεται πιο πολύ απ’ ό,τι το σέβεται ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.

Και η Ελλάδα; Από εκεί και πέρα μένει σταθερή στις θέσεις της και λέει -σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-  εγώ για τα θέματα που το Διεθνές Δίκαιο επιβάλει διάλογο, διαπραγμάτευση, Διεθνές Δικαστήριο, είμαι έτοιμη». Ποια είναι αυτά τα θέματα; «Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.»