Skip to main content

Βενιζέλος: Διορατικός ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Μιλώντας στο Διεθνές Συνέδριο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Βενιζέλος επαίνεσε την απόφασή του για αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Υψηλό βαθμό διορατικότητας» αναγνώρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και να συμπεριλαμβάνεται στα Δίπτυχα ο μητροπολίτης Επιφάνιος.

Μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής από το βήμα του Διεθνούς Συνεδρίου, που διοργανώνεται στο Α.Π.Θ. με τίτλο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:Τριάντα χρόνια διακονίας», ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ρωσική εισβολή, δεν έγινε μόνο για την αυτοάμυνα των Ρώσων, όπως υποστηρίζει ο Πούτιν, αλλά κατά βάθος επειδή «αμφισβητείται η εθνική ταυτότητα, η γλώσσα, η ιστορία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», ενώ θύμισε μια πρόσφατη φράση του κ. Βαρθολομαίου,ο οποίοςε είπε πως ο Πατριάρχης Μόσχας ευλογεί την εισβολή.

Εκτίμησε επίσης ότι η λήξη του πολέμου θα βρει την Ουκρανία σε μια «παγωμένη και αμφίβολη κατάσταση», όπως ακριβώς συμβαίνει στην Κριμαία από το 2014, προσθέτοντας ότι «η γεωπολιτική του πολέμου διασταυρώνεται με την γεωπολιτική της ορθοδοξίας, ενώ σημείωσε ότι η διπλή δικαιοδοσία που υπάρχει σήμερα με το Πατριαρχείο Μόσχας από τη μια και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από την άλλη «θα λυθεί με πρωτοχριστιανικό τρόπο στα καταφύγια-κατακόμβες».

Κάλεσε μάλιστα τις εκκλησίες της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνίας, Τσεχίας), «με ακρίβεια και διορατικότητα» να δουν το θέμα της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα συμβεί το ίδιο με τα Ιεροσόλυμα ή την Εκκλησία της Αντιόχειας λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών πολέμου που έχουν, όπως επίσης δεν θα συμβεί το ίδιο και με την Εκκλησία της Σερβίας, λόγω της φιλορωσικής προτίμησης της ηγεσίας της χώρας.

«Η ορθοδοξία οφείλει να αντιλαμβάνεται ότι η εκκλησία στηρίζει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και να μην κλείνει τα μάτια της απέναντι σε μια άλλη εκκλησία, του αυταρχισμού και του ολοκληρωτισμού», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.