Skip to main content

Βενιζέλου,αστικές συγκοινωνίες και στρατόπεδα οι αιχμές Τσίπρα σε ΔΕΘ

Τι ειπώθηκε στη σημερινή σύσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη.

Ως προνομιακό πεδίο για τον Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν τη Θεσσαλονίκη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, όπως ειπώθηκε στη σημερινή (διήρκεσε πάνω από δύο ώρες) σύσκεψη, που έγινε στην Κουμουνδούρου το μεσημέρι.

Όπως τόνισαν στον πρόεδρο του κόμματος οι βουλευτές, το έργο της κυβέρνησής του είναι εμφανές και πολύ πρακτικό και πρέπει να αναδειχτεί στην παρουσία του κ. Τσίπρα στην 84η ΔΕΘ. Αφορά δε όχι μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι βουλευτές επισήμαναν ότι τόσο στη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους φορείς, όσο και στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», αλλά και στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής, πρέπει να αναδειχτεί το σημαντικό έργο που παρήγαγε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα απτά αποτελέσματα (μετρήσιμα, όπως ειπώθηκε) στην κοινωνία της περιοχής.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι στο επίκεντρο της παρουσίας του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν και θα αναδειχθούν τρία κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη θέση.

Το πρώτο είναι το θέμα των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου και η συνολική πορεία υλοποίησης του μετρό Θεσσαλονίκης. Αποτελεί κεντρικό και κομβικό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ η υπεράσπιση της λύσης της in situ ανάδειξης των αρχαιοτήτων και της κατασκευής του σταθμού με αυτή τη μέθοδο. Πολιτικά δε, είναι ένα ζήτημα που φαίνεται να έχει και επιρροή στην τοπική κοινωνία και αναδεικνύει τη διαφορά στη διοίκηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Το δεύτερο είναι το θέμα των μεταφορών – συγκοινωνιών, με αιχμές τον ΟΑΣΘ και τις αστικές συγκοινωνίες και φυσικ ά το μετρό. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπερασπιστεί τις δημόσιες συγκοινωνίες και τον κρατικό ΟΑΣΘ, όπως και τις επιλογές της κυβέρνησής του για το μέλλον του οργανισμού και των αστικών συγκοινωνιών, τονίζοντας ότι είχε συγκεκριμένο σχέδιο, που θα ενίσχυε τον ΟΑΣΘ και είχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και λειτουργία του μετρό. Κάτι που με τη σημερινή κυβέρνηση δεν συμβαίνει, καθώς θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι αφενός δεν υπάρχει σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, αφετέρου το όριο του Απριλίου 2023 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ για τη λειτουργία του μετρό, με τις λύσεις που επιλέγονται για τη Βενιζέλου επίσης είναι ανέφικτο.

Το τρίτο είναι το ζήτημα των ελεύθερων χώρων και φυσικά των πρώην στρατοπέδων, όπου επίσης υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας θα πει ότι με τη δική του κυβέρνηση παραχωρήθηκαν στην τοπική κοινωνία τα στρατόπεδα Παύλου Μελά και Κόδρα, ενώ η ίδια πολιτική επρόκειτο να ακολουθηθεί και για τα άλλα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να μετατρέψει ελεύθερους χώρους σε τσιμέντο και να τους παραδώσει σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στη σύσκεψη έγινε ενδελεχής συζήτηση για όλα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και επικράτησε η άποψη ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να αναδείξει τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τρώνε από τα έτοιμα». Βασικά επιχειρήματα οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κτλ.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναδείξει ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε συγκεκριμένο σχέδιο, με ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τη Βόρεια Ελλάδα και την ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της και μάλιστα να επισημάνει ότι το Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο δεν ήταν «διακοσμητικό», αλλά μια δομή ουσίας, που αποδείχτηκε εξαιρετικά ωφέλιμο για τη Θεσσαλονίκη.

Σε αντιπαραβολή ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο, αλλά είναι υποτίμησης της περιοχής και ειδικά της Θεσσαλονίκης, ως τιμωρία για τα υψηλά ποσοστά που έδωσε στις τελευταίες εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ.