Skip to main content

VentureGarden: Ο κήπος της Θεσσαλονίκης όπου το επιχειρείν ανθίζει στην πανδημία

Πιένες γνωρίζει εν μέσω πανδημίας το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών, το οποίο τρέχει στην πόλη το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT

Υπάρχει ένας… κήπος στη Θεσσαλονίκη που «μοσχοβολά» επιχειρείν, ένας κήπος όπου εκατοντάδες σπόροι επιχειρηματικών ιδεών βρίσκουν εύφορο έδαφος και τα όνειρα φερέλπιδων επιχειρηματιών ανθίζουν ακόμα και σε καιρό πανδημίας. Το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων επιχειρηματιών VentureGarden, που στη Θεσσαλονίκη υλοποιείται από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki (ACT) με τη στήριξη της The Hellenic Initiative, γνωρίζει πιένες αυτές τις ημέρες, αφού ο αριθμός των αιτήσεων που λαμβάνει για τον επόμενο κύκλο του έχει εκτιναχθεί και ξεπερνά ήδη κατά πολύ αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει, παρόλο που η προθεσμία υποβολής εκπνέει στις 7 Μαρτίου.

Μάλιστα, το πρόγραμμα έδειξε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία τα αντανακλαστικά του, αφού, πέραν της διαδικτυακής μορφής των μαθημάτων, προσάρμοσε τις θεματικές του στις νέες συνθήκες και ανάγκες που έχει διαμορφώσει η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, με έμφαση στο digital κομμάτι των πωλήσεων, αλλά και στη διαχείριση και αξιοποίηση του προσωπικού εξ αποστάσεως. Άλλωστε, πέρα από τους τομείς της αγροδιατροφής, του τουρισμού, της κατασκευής κοσμημάτων, αξεσουάρ και ενδυμάτων, που κυρίως προσέλκυαν το ενδιαφέρον στους προηγούμενους κύκλους του προγράμματος, πλέον το ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο, αλλά και οι υπηρεσίες b2c (business to consumer) έχουν αρχίσει και κερδίζουν έδαφος μέσα στην πανδημία. Δεν είναι τυχαίο πως το VentureGarden σκέφτηκε να δημιουργήσει ακόμα και bootcamp covid για τους αποφοίτους του που εκπαιδεύτηκαν με άλλα δεδομένα και πρέπει και εκείνοι να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Η ύπαρξη της κοινότητας των αποφοίτων, που μετρά περί τα 500 άτομα, αποδεικνύει πως η προστασία του VentureGarden δεν σταματά με το τέλος του προγράμματος, αλλά συνεχίζεται και μετά, με όσους έχουν περάσει από αυτό να δηλώνουν πως δεν αισθάνονται πια μόνοι.

Το VentureGarden βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στον 14ο κύκλο του, με αδιάλειπτη παρουσία δύο φορές τον χρόνο από το 2014. Από την έναρξή του έχουν υποβληθεί περί τις 1.400 αιτήσεις συμμετοχής, εκ των οποίων επιλέχθηκαν περίπου 500. Συνολικά στη Θεσσαλονίκη έχουν πραγματοποιηθεί 390 ώρες εκπαίδευσης και έχουν παρασχεθεί περισσότερες από  800 ώρες υποστηρικτικής καθοδήγησης στους συμμετέχοντες.

Ο ρόλος του VentureGarden και οι μέντορες… φύλακες άγγελοι

Το VentureGarden απευθύνεται σε ανθρώπους με όραμα, αποφασιστικότητα και αφοσίωση, οι οποίοι φιλοδοξούν να ενταχθούν στο επιχειρηματικό οικοσύστημα, δημιουργώντας τη δική τους επιχείρηση ή εξελίσσοντας την ήδη υπάρχουσα. Από τους αιτούντες σε αυτό τον κύκλο περί τα 35 με 40 άτομα θα επιλεγούν και θα περάσουν από πέντε εβδομάδες εκπαίδευσης και συμβουλευτικής για μια σειρά ζωτικών θεμάτων που απασχολούν ένα νέο επιχειρηματία. Οι επιλεχθέντες θα παρακολουθήσουν 9 μαθήματα για το πώς η επιχειρηματική τους ιδέα θα συνδεθεί με τις ανάγκες των πελατών, πώς θα τη μετουσιώσουν σε επιχείρηση, πώς θα βρουν τους συνεργάτες τους, πώς θα κάνουν το branding τους και πολλά ακόμα. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, θα κάνουν την τελική παρουσίαση της ιδέας τους, όπως έχει διαμορφωθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία, ενώ στη συνέχεια ένας μέντορας, που μοιάζει μάλλον με «φύλακα άγγελο», θα συμπορευτεί μαζί τους για το επόμενο εξάμηνο, μέχρι να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό στίβο. Μέχρι στιγμής ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στο VentureGarden είναι τα 35 χρόνια, η ηλικιακή γκάμα όμως περιλαμβάνει από 19χρονους μέχρι 63χρονους.

«Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως το 50% των νέων επιχειρήσεων δεν θα υπάρχει μετά από 5 χρόνια, αφού στο ξεκίνημά τους γίνονται κάποια μοιραία λάθη, με συνέπεια να πηγαίνουν στράφι τελικά και ο χρόνος και το χρήμα που έχουν επενδύσει οι δημιουργοί τους. Το VentureGarden προσφέρει την απαιτούμενη εκπαίδευση ώστε να αποφευχθούν αυτά τα λάθη. Συνήθως έρχονται σε μας άνθρωποι που έχουν μια ιδέα την οποία θέλουν να μετατρέψουν σε επιχείρηση, αλλά δεν ξέρουν πώς ή νομίζουν ότι ξέρουν ή ξέρουν μόνο τα μισά. Εκεί προκύπτει η προστιθέμενη αξία από το πρόγραμμά μας» λέει στη Voria ο διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT, Γιώργος Κόκκας. Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί ότι με την πανδημία οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις έχουν δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, το ρίσκο είναι ακόμα μεγαλύτερο και η βοήθεια που έχουν ανάγκη οι νέοι επιχειρηματίες είναι πιο επιτακτική από ποτέ. «Τους προσφέρουμε τις δεξιότητες εκείνες που θα τους βοηθήσουν, αν κάτι στο μέλλον πάει στραβά, να το αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα» τονίζει.

 

Ο Γιώργος Κόκκας, διευθυντής Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT

 

Στην αξιολόγηση των αιτήσεων έμφαση δεν δίνεται μόνο στην ιδέα, η οποία άλλωστε πολλές φορές μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αλλά και στο άτομο πίσω από αυτήν, που πρέπει να διακρίνεται από αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό και όχι απλά να ψάχνεται για να προσθέσει ένα ακόμα τυπικό προσόν στο βιογραφικό του.

«Είναι το μοναδικό στην πόλη που στηρίζει με τον τρόπο αυτό τους νέους επιχειρηματίες, το μοναδικό branded πρόγραμμα» αναφέρει ο κ. Κόκκας, τονίζοντας πως η ικανοποίηση που λαμβάνουν τα στελέχη του VentureGarden, όταν βλέπουν τις επιχειρηματικές ιδέες να μετατρέπονται σε επιχειρήσεις που αναπτύσσονται και βγάζουν τα προϊόντα τους στην αγορά, είναι τεράστια.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται στο www.venturegarden.gr και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μαρτίου, ενώ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 22 Μαρτίου.

Στο σύνολό του το πρόγραμμα υλοποιείται από το Alba Hub for Entrepreneurship and Development του Alba Graduate Business School, Τhe American College of Greece στην Αθήνα και το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki, τμήμα πτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, με τη στήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative).