Skip to main content

Βενζινοπώλες Θεσσαλονίκης: Βραχνάς ο ενιαίος ΕΦΚ για το πετρέλαιο

Η εξομοίωση ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που είχε στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου οδήγησε πολλά πρατήρια σε οικονομική ασφυξία.

Να μειωθεί ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης για το πετρέλαιο ζητούν μέσω επιστολή τους προς τη διοίκηση του υπουργείο Οικονομικών τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, παραμονές των πρώτων παραγγελιών πετρελαίου θέρμανσης.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι Βενζινοπώλες της Θεσσαλονίκης η εξομοίωση των διαφορετικών  Ε.Φ.Κ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης  που στόχο είχε την πάταξη του λαθρεμπορίου δημιούργησε αλυθσιδωτές αντιδράσεις, καθώς οδήγησε στην οικονομική καταστροφή τα πρατήρια λόγω της μειωμένης κίνησης από καταναλωτές που στράφηκαν σε άλλους τρόπους θέρμανσης όπως η καύση ξύλων.

Παράλληλα αναφέρουν ότι οι καταναλωτές που επιλέγουν το πετρέλαιο για τη θέρμανση τους, με πολλούς από αυτούς να μην έχουν και άλλη επιλογή, καταλήγουν να είναι αποδιοπομπιαίοι τράγοι πληρώνοντας ακριβά τη θέρμανσή τους  το χειμώνα, αφού δεν υπάρχει ισονομία αναφορικά με τους καταναλωτές που θερμαίνουν τα σπίτια τους με άλλους τρόπους πέραν του πετρελαίου.

«Προτείνουμε αντί του επιδόματος θέρμανσης το οποίο είναι κουτσό διότι καλύπτει ένα μέρος της κατανάλωσης των πολιτών και υπό προϋποθέσεις να μειώσετε τον Ε.Φ.Κ. για όλους τους καταναλωτές. Επίσης η φορολογία δεν μπορεί να επιβαρύνει μόνο τους καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης αλλά στα πλαίσια της ισονομίας όλες τις πηγές θέρμανσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.