Skip to main content

Βέργουλας: Ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη για το ελληνικό κοινοβούλιο

Υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης με το MεΡΑ25, ο πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ Γιώργος Βέργουλας μιλά στη Voria.gr για το όραμά του.

Το ΜεΡΑ25 με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε βουλευτικές εκλογές.

Ο τέως «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας είχε στόχο να στελεχώσει το ψηφοδέλτιό του με έμπειρα πρόσωπα που η επαγγελματική τους διαδρομή συνδέεται με τομείς που η κοινωνία έχει πληγεί, ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης.

Μια τέτοια επιλογή, είναι και αυτή του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ - νεφρολόγος, Γεώργιου Βέργουλας, ο οποίος είναι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός μεγαλωμένος στις γειτονιές της Τούμπας και της Χαριλάου, διετέλεσε διοικητής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και πολιτεύεται με το ΜεΡΑ25 στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Βέργουλας, ο οποίος αποτελεί ιδρυτικό μέλος και εκ των διαμορφωτών του προγράμματος Υγείας του ΜεΡΑ25, επισημαίνει την ανάγκη ενός δωρεάν ανθρωποκεντρικού ΕΣΥ που θα έχει επίκεντρό την μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία και δηλώνει πως αν εκλεγεί θα δουλέψει για να υπηρετήσει με «συνέπεια, εντιμότητα και αφοσίωση τον Ελληνικό λαό».

Για ποιους λόγους αποφασίσατε να μεταπηδήσετε από την Ιατρική στην πολιτική και γιατί επιλέξατε να κάνετε αυτό το βήμα με το ΜεΡΑ25;

Πάντοτε με ενδιέφερε η πολιτική. Υπήρξα μέλος του ΠΑΣΟΚ ωστόσο το εγκατέλειψα όταν έκανε δεξιά στροφή. Παράλληλα με την ιατρική μου ιδιότητα έχω υπάρξει συνδικαλιστής για πολλά χρόνια. Στόχος μου ήταν πάντα η διεκδίκηση δίκαιων συνθηκών εργασίας για τους συναδέλφους μου και ανθρώπινων συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία..

Πριν μερικά χρόνια εντάχθηκα στο DiEM25 που αποτελεί το πρώτο Πανευρωπαϊκό Κίνημα που προτείνει ριζοσπαστικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα της Ευρώπης. Το ΜέΡΑ25, του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος, είναι “παιδί” του DiEM25 το δε πρόγραμμά του δίνει άμεσες λύσεις σε βασικά προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, όπως η ανεργία, η έλλειψη πραγματικά δωρεάν και ποιοτικής υγείας, η φτώχεια και η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ποια χαρακτηριστικά έχει η δική σας υποψηφιότητα στην Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης και ποια θέματα προτάσσετε στην προεκλογική ατζέντα;

Χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας μου είναι ότι υπήρξα επί 35 χρόνια ιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ, ότι υπήρξα συνδικαλιστής για 35 χρόνια στον ιατρικό χώρο, ότι υπήρξα διοικητής ή μέλος του ΔΣ δημόσιων νοσοκομεων, ότι υπήρξα πρόεδρος / γραμματεύς επιστημονικών εταιρειών και επιτροπών, το ότι δούλεψα για δεκαετίες σε έναν από τους δυσκολότερους τομείς της Ιατρικής στις Μεταμοσχεύσεις και έχω μεγάλη κλινική, εργαστηριακή και πειραματική εμπειρία στον ιατρικό τομέα. Πιστεύω ότι με την εμπειρία που έχω σε όλους αυτούς τους τομείς θα είμαι χρήσιμο μέλος του Ελληνικού κοινοβουλίου εφόσον με επιλέξουν οι συμπολίτες μου.

Η ατζέντα έχει τεθεί ήδη από τα προβλήματα του ελληνικού λαού που πρέπει να επιλυθούν άμεσα: α) Το μεγάλο χρέος της Ελλάδας, το εργασιακό/ανεργεία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός συμπολιτών μας. β) Η μεταβολή του κλίματος που εάν δεν πάρουμε έγκαιρα μέτρα θα επέλθουν μεταβολές που θα είναι καταστροφικές γ) Η κατάσταση στον τομέα της υγείας που είναι προβληματική και απαιτεί άμεση παρέμβαση.

Έχετε αφιερώσει τη ζωή σας στον τομέα της Υγείας και συμμετείχατε στην εκπόνηση του εκλογικού προγράμματος του ΜεΡΑ25 για την Υγεία. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για καλύτερες υπηρεσίες υγείας;

Το πρόγραμμα για την Υγεία του ΜέΡΑ25 είναι εκτενές. Τα βασικά σημεία στα οποία θα ήθελα να σταθώ είναι: Η δημιουργία ενός πραγματικά δημόσιου, δωρεάν ανθρωποκεντρικού Εθνικού Συστήματος Υγείας με επίκεντρό την μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε ριζικά διαφορετική μορφή από την σημερινή. (ΠΦΥ – παθολόγος ή γενικής ιατρικής, παιδίατρος, οδοντίατρος, νοσηλευτής, επισκέπτης υγείας, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός, διοικητικό προσωπικό).

Πρέπει να υπάρξει πλήρης στελέχωση, με άμεσες προσλήψεις, όλων των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μόνιμης και πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα πρέπει να αναβαθμιστούν ουσιαστικά τα νοσοκομεία των μικρότερων πόλεων και να στηριχθούν έτσι οι ασθενείς στον τόπο τους. Πρέπει να προχωρήσει ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος και η ηλεκτρονικη κάρτα ασθενούς. Σε σχέση με τα φάρμακα, πρέπει να αναπτυχθεί Εθνική Βιομηχανία φαρμάκου – αντιδραστηρίων και αναλωσίμων υγειονομικών υλικών με στόχο το δωρεάν φάρμακο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε τομές στο πρόβλημα των ναρκωτικών για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Τέλος πρέπει να προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση με σεβασμό στα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.

Ποιες φωνές θα εκπροσωπεί το ΜεΡΑ25 στο ελληνικό κοινοβούλιο, εάν καταφέρει και μπει στη Βουλή;

Το ΜέΡΑ25 θα εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο όλους τους Έλληνες. Όλοι οι συμπολίτες μας θέλουν να καταπολεμήσουμε την ανεργία, την φτώχεια, την κοινωνική απομόνωση. Όλοι οι Έλληνες θέλουν τα παιδιά τους να μπορούν να βρουν δουλειά στον τόπο τους και να μην μεταναστεύουν. Και θεωρώ πως όλοι οι Έλληνες πρέπει να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον. Εμείς θα είμαστε η φωνή εκείνων που βάζουν το μέλλον των παιδιών τους πάνω από την λιτότητα και τα κοντόφθαλμα οικονομικά-εισπρακτικά μέτρα. Θα είμαστε η φωνή όσων αγωνιούν για το περιβάλλον και δεν θέλουν να το θυσιάσουν για πρόσκαιρο κέρδος.

Γιατί να σας επιλέξουν οι συμπολίτες σας στην Α΄Θεσσαλονίκης;

Νομίζω πως καλύτερα θα μιλούσαν για εμένα οι ασθενείς μου, οι συνάδελφοί μου στα δημόσια νοσοκομεία που υπηρέτησα αλλά και οι συνεργάτες μου από την εποχή που ήμουν Διοικητής. Θεωρώ πως έχω μεγάλη εμπειρία στον δύσκολο χώρο της Υγείας που είχε πολλά προβλήματα. Μπορώ να εντοπίσω ανεπάρκειες και προκλήσεις, δεν φοβάμαι να επιβάλλω δυσάρεστες καμιά φορά λύσεις για το καλό του συνόλου και να δουλέψω σκληρά για να τις υλοποιήσω. Έχω μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση και στην λειτουργία του δημόσιου τομέα. Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και δούλεψα όλη μου τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, στις γειτονιές της Τούμπας και της Χαριλάου και γνωρίζω πολύ καλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα της πόλης μου. Εάν εκλεγώ θα δουλέψω για να υπηρετήσω με συνέπεια, εντιμότητα και αφοσίωση τον Ελληνικό λαό.