Skip to main content

Βερναρδάκης: Έως τον Νοέμβριο η νομοθέτηση όσων εξήγγειλε ο Τσίπρας

Ο υπουργός ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα και το ανώτερο χρονικό διάστημα πρέπει να είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των όσων εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΔΕΘ έδωσε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο» 105,5 ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη το χρονοδιάγραμμα «είναι άμεσο, ανάλογα και με το χρονοδιάγραμμα του κάθε υπουργείου» και «αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα και το ανώτερο χρονικό διάστημα πρέπει να είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, προς το τέλος του Νοεμβρίου».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας «ανάλογα και με τα θέματα, μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες κανονικά, ώστε, αν υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, να έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019».

Ο κ. Βερναρδάκης, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού, χαρακτήρισε «μεγάλη ανοησία» τις αιτιάσεις που θέλουν τα μέτρα αυτά να επιδιώκουν να «δέσουν χειροπόδαρα» επόμενες κυβερνήσεις. «Τι εμποδίζει μία κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία μίας προηγούμενης; Με αυτή την λογική ό,τι έχει νομοθετηθεί δεν αλλάζει ποτέ... εδώ ξήλωσαν ολόκληρο το κοινωνικό κράτος και το μισό Σύνταγμα, θα σταματήσουν σε έναν νόμο που ορίζει ένα ποσοστό επί της ακίνητης περιουσίας; Αυτά είναι αστειότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη θέση της ΝΔ στο θέμα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ο κ. Βερναρδάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν τομείς της αγοράς και εργοδοτικοί φορείς που αντιλαμβάνονται πως με το ύψος του κατώτατου μισθού και των αποδοχών γενικά, όπως συρρικνώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, είναι προφανές ότι δεν μπορείς να μιλάς ούτε για ανάπτυξη ούτε για αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού. Είναι αντίφαση να λες ότι είσαι υπέρ της καινοτομίας, αλλά το καινοτόμο άτομο από τα πανεπιστήμια μπορεί να πληρώνεται με 300 ευρώ και ελαστική σχέση απασχόλησης. Είναι δομική αντίφαση του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος».

Ο κ. Βερναρδάκης, επίσης, εκτίμησε πως «ο κ. Μητσοτάκης κάνει μία προσπάθεια να κινηθεί προς αυτό που ονομάζουμε "δυνάμεις του κέντρου", να χαμηλώσει τους τόνους της πόλωσης, είτε της κοινωνικοταξικής είτε της πολιτικής, να κάνει ανοίγματα σε όμορους χώρους, όπως της κεντροαριστεράς που επί της ουσίας είναι νεοφιλελεύθερη, αλλά κατ' ουσίαν ομολογεί ότι η πολιτική της ακροδεξιάς στροφής που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια, έφτασε στα όριά της και δεν απέδωσε αυτά που ήθελε... Τώρα προσπαθεί να ξαναγυρίσει σε έναν πολιτικό λόγο και κινήσεις με το βλέμμα προς το κέντρο και τον μεσαίο χώρο. Αλλά η ακροδεξιά στροφή που εφάρμοσε και υπηρέτησε πιστά το προηγούμενο διάστημα έχει δημιουργήσει μεγάλους ανασχετικούς παράγοντες».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο κ. Βερναρδάκης σχολίασε στη συνέντευξη του ότι «ο ίδιος, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε με μία διπλωματική στροφή να πει ότι το όνομα είναι κάτι που δεν έχει σημασία, αλλά σε αυτό στηρίζονταν τα συλλαλητήρια [...]. Θα πρέπει τώρα να την εφαρμόσει στην καθημερινή του πρακτική, διαφορετικά θα έχει εμπλακεί σε μία θεμελιώδη αντίφαση για τον ίδιο που θα τον οδηγήσει σε βαριά πολιτική ήττα».