Skip to main content

Βερναρδάκης: Θα υπάρξει παρέμβαση για τους πληγέντες από τις πλημμύρες

Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τα μέτρα στήριξης των πληγέντων κατοίκων, στη συζήτηση στη Βουλή, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

«Θα υπάρξει ολοκληρωμένη παρέμβαση» στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στην Αττική, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, προσερχόμενος σε εκδήλωση - συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, του δήμου Θερμαϊκού, στους Νέους Επιβάτες.

«Τη Δευτέρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τα μέτρα στήριξης των πληγέντων κατοίκων, στη συζήτηση στη Βουλή, η οποία θα γίνει για να ψηφιστεί και το κοινωνικό μέρισμα. Θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση» είπε ο κ. Βερναρδάκης.

«Από την άλλη μεριά, πρέπει να δούμε πως ανασυγκροτείται μια κατεστραμμένη περιοχή» συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης και υπενθύμισε, ότι η Ελευσίνα, που βρίσκεται κοντά στη Μάνδρα Αττικής, θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, σημειώνοντας την ανεπάρκεια των υποδομών των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες.

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε «τραγικό» γεγονός, την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή για την οποία είπε, ωστόσο, ότι οι ειδικοί τη θεωρούσαν «αναμενόμενη», καθώς «έχουν μπαζωθεί ρέματα πολλά χρόνια τώρα, γύρω στα σαράντα, πενήντα χρόνια» και υπάρχουν «βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, ημιπαράνομες, παράνομες, παράτυπες, σπίτια, δρόμοι που δεν έχουν υποδομές, κ.ο.κ.». Αργότερα, στην εισήγηση του για την συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Βερναρδάκης επανήλθε στο ζήτημα των πλημμυρών στη Μάνδρα Αττικής, ως μια ενδεικτική κατάσταση για το τι απέφερε το «στρεβλό» αναπτυξιακό μοντέλο, που ακολουθήθηκε στη χώρα τα προηγούμενα χρόνια, όπου «ένας κακός ιδιωτικός τομέας ήταν στο πλάι ενός κακού δημοσίου τομέα», με «ένα αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο προσπαθεί να βγάλει υπεραξίες, στη βάση ενός γενικευμένου ατομικισμού», με άναρχη ανάπτυξη και με κακές περιβαλλοντικές πρακτικές.

«Η Μάντρα της Αττικής είναι ακριβώς η τραγική επιβεβαίωση αυτής της κατάστασης» είπε ο κ. Βερναρδάκης» και πρόσθεσε:

«Άρα, πρέπει να ξαναγυρίσουμε τη συζήτηση, από εκεί, που θα έπρεπε να την έχουμε, υπό κανονικές συνθήκες, κάνει. Τί παραγωγικό μοντέλο ανασυγκρότησης της χώρας χρειαζόμαστε και τί θεσμικό και πολιτικό μοντέλο χρειαζόμαστε; Δηλαδή, τί παραγωγική ανασυγκρότηση από τη μια, και τί πολίτευμα, τί δημόσιο χώρο, τί Σύνταγμα, σε τελική ανάλυση, θέλουμε».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ Βερναρδάκης αναφέρθηκε σε προτάσεις που θέτει προς συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση για μια σειρά από θέματα, στους άξονες που έχουν μπει στο δημόσιο διάλογο, σχετικά με την αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, την ενίσχυση του κοινωνικού ελέγχου, της ενίσχυσης της άμεσης δημοκρατίας και των εγγυήσεων για τα δημόσια αγαθά και τους δημόσιους χώρους, για τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, κ.α. Επεσήμανε, ότι ιδιαίτερα στη διάρκεια της κρίσης και των «μνημονίων» εντάθηκε η επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ κυριάρχησαν «νεοφιλελεύθερες», πολλές φορές «ιδεοληπτικές», απόψεις στο δημόσιο διάλογο, διαμορφώνοντας «κατακερματισμένη εργασία, κατακερματισμένες εργασιακές σχέσεις» και ένα «συσχετισμό, τελείως ετεροβαρή υπέρ του κεφαλαίου» και πρόσθεσε ότι και σε αυτόν τον τομέα «χρειαζόμαστε πάλι κάποια αντίβαρα».

«Εμείς, προφανώς θα επιδιώξουμε μια αναθεώρηση στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης των δικαιωμάτων» είπε ο κ. Βερναρδάκης και συνέχισε: «Να υπογραμμίσω, όμως, διότι είναι μια διαδικασία που για μας έχει μια πολύ μεγάλη σημασία η συμμετοχή της κοινωνίας, γι αυτό και ανοίξαμε αυτή τη διαδικασία. Ο λαός πρέπει να φτιάξει το Σύνταγμα του, πρέπει να έχει γνώση για το Σύνταγμα του και για όλες τις λεπτομέρειες του και αυτό είναι μια καινοφανής διαδικασία στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και νομίζω ότι μας δικαιώνει».

Ο κ. Βερναρδάκης στάθηκε και στην ανάγκη εγγύησης των δημοσίων αγαθών, όχι απαραιτήτως, όπως εξήγησε, σε ότι αφορά τη διαχείρισή τους, αλλά τη θεσμική κατοχύρωση τους, ότι π.χ. το νερό, η ενέργεια, οι παραλίες, κ.τ.λ. είναι αγαθά που θα «πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και δημόσια εγγύηση και ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτά».

«Δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη, χωρίς κοινωνική λογοδοσία» πρόσθεσε ο υπουργός. Τόνισε, επίσης, ότι κάποια θέματα είναι «ώριμα» για να ψηφιστούν, π.χ. περί ευθύνης υπουργών, βουλευτικές ασυλίες, κ.α.

Σε παρέμβαση ιερωμένου για τις σχέσεις εκκλησίας - κράτους, ο κ. Βερναρδάκης απάντησε ότι το κύριο ζήτημα είναι ότι για να συντελεστεί μια «συντεταγμένη, βαθιά εκσυγχρονιστική και δημοκρατική» θεσμική αλλαγή διαχωρισμού εκκλησίας - κράτους, αυτή είναι μια διαδικασία περίπλοκη και «χρονοβόρα» και επίσης, χρειάζεται σε αυτή η μεταρρυθμιστική διαδικασία «να εμπλακεί η κοινωνία», όπως και η εκκλησία ως τμήμα της. «Θέλει βάθος χρόνου και τις κοινωνικές και δημοκρατικές δυνάμεις μέσα στην εκκλησία να ενεργοποιηθούν» και «να καταθέσουν τις προτάσεις τους», είπε ο υπουργός.