Skip to main content

Βερολίνο: Ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μια συμμετοχή σε μια στρατιωτική αποστολή υπό την αιγίδα των ΗΠA

Η Γερμανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ δήλωσε το πρωί της Πέμπτης στη γερμανική τηλεόραση ((ZDF) ο υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς. Σε ερώτηση έαν η άποψη του εκφράζει όλη την κυβέρνηση, δηλαδή και τους Χριστιανοδημοκράτες, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απάντησε πως «ναι, αυτή είναι η εντύπωση που έχω». Άλλωστε, πρόκειται για μια  γερμανική στάση που είναι γνωστή εδώ και καιρό. Αφορμή για τις δηλώσεις του κ. Σολτς είναι επίσημο αίτημα της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο, να συμμετάσχει η Γερμανία σε μια στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο.

Η Γερμανία απορρίπτει τη συμμετοχή σε αμερικανική στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο

Το αίτημα των ΗΠΑ απορρίπτει και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Όπως επισημαίνει, μια γερμανική συμμετοχή σε μια αποστολή υπό αμερικανική στρατιωτική διοίκηση θα μπορούσε πολύ γρήγορα να καταλήξει σε μια πολεμική διένεξη με το Ιράν. Σημειωτέον ότι ο κ. Σρέντερ το 2003 είχε αρνηθεί τη συμμετοχή της Γερμανίας στη Συμμαχία των Προθύμων που συγκρότησαν οι ΗΠΑ για να εισβάλουν στο Ιράκ.

Συμμετοχή σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

Το Βερολίνο δεν αποκλείει επί της αρχής μια γερμανική συμμετοχή σε μια στρατιωτική αποστολή στον Περσικό Κόλπο. Προϋπόθεση είναι όμως να αποτελέσει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Στόχος αυτής της στρατιωτικής αποστολής ευρωπαϊκών κρατών θα ήταν σε μια πρώτη φάση «να σχηματίσει μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή», διευκρινίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν στο ZDF. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, ενδεχομένως στη συνέχεια ο ρόλος της αποστολής θα μπορούσε να επεκταθεί και στη συνοδεία πλοίων.

Ν.Ρέτγκεν: Ευρωπαϊκή στρατιωτική πρωτοβουλία ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή της Μ. Βρετανίας

Πάντως και ο κ. Ρέτγκεν απορρίπτει τη γερμανική συμμετοχή σε μια αμερικανική αποστολή. Όπως επιχειρηματολογεί, οι ΗΠΑ σκοπεύουν «να απομονώσουν το Ιράν στην περιοχή, να δημιουργήσουν ένα μέτωπο στην περιοχή ενάντια του, να το γονατίσουν. Πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση». Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό να επιδιώξει άμεσα τη συνεννόηση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη προκειμένου να συσταθεί μια ευρωπαϊκή στρατιωτική αποστολή - ακόμη και στην περίπτωση που η Μεγάλη Βρετανία αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει σε στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ.

Την προτίμηση του Βερολίνου για μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τόνισε το μεσημέρι της Τέταρτης η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε «στενή επαφή» με το Παρίσι και το Λονδίνο, δήλωσε στο μπρίφινγκ της Τετάρτης. Αναφορικά με το αμερικανικό αίτημα, η κ. Ντέμερ κατέστησε σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση το αντιμετωπίζει «με μεγάλη επιφυλακτικότητα» και συνεπώς «δεν έχει προτείνει κάποια συμμετοχή».

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle