Skip to main content

Βερολίνο: Η Ελλάδα κινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup

Στην ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, συνταξιοδοτικό και φορολογία,

Η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε προς τις θέσεις του Eurogroup, τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η γερμανική καγκελαρία, ενώ σημειώνει πως πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, καθώς «η ρευστότητα της Ελλάδας επαρκεί μέχρι το καλοκαίρι».

Στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, αναφέρεται, μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, συνταξιοδοτικό και φορολογία, ενώ τονίζει πως «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους», καθώς και ότι, για το 2017, η Κομισιόν βλέπει ανάπτυξη 2,7%.

Η ανακοίνωση τονίζει ότι από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα κριθεί αν η Ελλάδα θα πάρει επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ τονίζεται πως υπάρχει ρευστότητα μέχρι και το καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει και δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει πως «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τώρα θα φτάσουμε σε ένα καλό τέλος. Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα που τρέχει μέχρι το καλοκαίρι του 2018».

«Το χρέος δεν είναι το σημαντικό προβλημα για την Ελλάδα, γιατί θα χρηματοδοτείται μακροπρόθεσμα. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να αναπτυχθεί οικονομικά, ώστε να είναι ανταγωνιστική» παρατηρεί, διατυπώνοντας θέσεις που έχει εκφράσει και στο παρελθόν, ο κ. Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Μέρκελ, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, σε συνέντευξή του στο Reuters, δηλώνει ότι ο ρητός όρος του τρίτου προγράμματος ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια βοήθειας. Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα», επέμεινε ο Φρίντριχ.
Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα, έτσι ώστε να συζητήσουν και να βρεθούν λύσεις για όλα τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο μέτρων, που θα εφαρμοστεί με τη λήξη του προγράμματος, το 2018, από την κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό αφήνουν στις Βρυξέλλες τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, πιθανολογώντας ότι θα είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα, που θα πάρει την τελική πολιτική απόφαση.