Skip to main content

Βερολίνο: Ισχύει ό,τι συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016

Ευκαιρίας δοθείσης το Βερολίνο επανέλαβε την πάγια θέση του για το ελληνικό χρέος.

Απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της Handelsblatt το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει μέσω του Reuters ότι στην παρούσα φάση δεν προετοιμάζονται μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και πως ενδεχόμενα μέτρα απομείωσής του θα συζητηθούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018 και δη, όπως επισημαίνεται με κάθε ευκαιρία, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η γερμανική πλευρά εκτιμά βεβαίως ότι αυτό δεν θα χρειαστεί και πως, αντιθέτως, η απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και η εφαρμογή των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων θα συμβάλουν αποφασιστικά στο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή ήταν και παραμένει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Την ίδια θέση εξέφραζε χθες και ο εκπρόσωπος του ESM, Β. Πρόισλ, σε διευκρινιστική του δήλωση προς την Frankfurter Allgemeine Zeitung. Mετά την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη, όπως σημείωνε, «θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες και άλλες συζητήσεις προκειμένου να εκπονηθεί μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Εντούτοις, όπως συμπλήρωσε, δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη εάν και σε ποιο βαθμό αυτό θα οδηγήσει εντέλει σε μια ελάφρυνση του χρέους. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και φυσικά εφόσον κριθεί αναγκαίο, επανέλαβε και ο εκπρόσωπος του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η «εργαλειοθήκη» του ESM

Αφορμή της νέας παρέμβασης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αποτελεί σημερινό δημοσίευμα της Handelsblatt που υποστηρίζει ότι οι θεσμοί έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο προτάσεων με πέντε πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ανάμεσα σε αυτά η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αλλά και η εξαγορά των υποχρεώσεων της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για 13 δις τα οποία θα μπορούσε να «εξαγοράσει» το ευρωπαϊκό ταμείο με αναξιοποίητους πόρους από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Το όφελος για την Ελλάδα θα ήταν διπλό: τα χαμηλότερα επιτόκια του ESM και οι μεγαλύτερες περίοδοι ωρίμανσης.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι οι προτάσεις αυτές δεν είναι καινούριες. Πριν ακριβώς από έναν χρόνο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ παρουσίαζε στο Eurogroup μια σειρά προτάσεων-εργαλειοθήκη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σε αυτή συγκαταλέγονταν και το λεγόμενο buy-out του ΔΝΤ. Με το συνδυασμό των μέτρων που πρότεινε ήδη τότε ο γερμανός αξιωματούχος, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να μειωθεί κατακόρυφα από το 183% στο 74% του ΑΕΠ.

Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle