Skip to main content

Βερολίνο: Πιθανές πλέον οι διακοπές εντός της Ευρώπης

Αισιόδοξος για διακοπές τουλάχιστον εντός της Ευρώπης εμφανίζεται ο ΥΠΕΞ Χάικο Μάας ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του.

Αισιόδοξος ότι θα βρεθούν τρόποι για να περάσει κανείς τις φετινές του διακοπές σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς εμφανίστηκε εκ νέου ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Σε συνέντευξή του στο «Πρωινό Μαγκαζίνο» της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις 15 Ιουνίου και εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση θα είναι και πάλι εφικτά τα ταξίδια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του γερμανού υπουργού είναι να αντικατασταθεί από μια «ταξιδιωτική οδηγία» η ισχύουσα μέχρι τις 15 Ιουνίου «ταξιδιωτική προειδοποίηση» που είχε εκδώσει τον Μάρτιο η γερμανική κυβέρνηση λόγω της πανδημίας. Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα σχετικά κριτήρια, όπως είπε.

Η νέα οδηγία θα συμβουλεύει τους γερμανούς πολίτες πού μπορούν να κάνουν διακοπές υπεύθυνα ενώ θα αναφέρει λεπτομερώς και ποιες οδηγίες και περιορισμοί ισχύουν στους εκάστοτε τουριστικούς προορισμούς.

Ευρωπαϊκός συντονισμός

Με τους ευρωπαίους ομολόγους του αναμένεται να συζητήσει το μεσημέρι της Δευτέρας τους σχετικούς όρους και τις προϋποθέσεις για την άρση των υφιστάμενων περιορισμών. Στόχος της σημερινής τηλεδιάσκεψης είναι να υπάρξει συντονισμός όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων και την επανεκκίνηση του τουρισμού. Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών δέκα δημοφιλών τουριστικών προορισμών των Γερμανών εντός Ευρώπης και συγκεκριμένα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας. Βάση των συνομιλιών αποτελούν οι κατευθυντήριες γραμμές που παρουσίασε προ ημερών στις Βρυξέλλες η Κομισιόν.

Αισιόδοξος για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν εμφανίστηκε στο μεταξύ και ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό Τόμας Μπάραϊς. «Υπάρχουν καλές πιθανότητες να μπορέσουμε να κάνουμε τις διακοπές μας όχι μόνον εντός Γερμανίας αλλά και στην Ευρώπη», επισήμανε την Κυριακή μιλώντας στις εφημερίδες «Stuttgarter Zeitung» και «Stuttgarter Nachrichten». Αν και προειδοποίησε αυτό να μην συμβεί βεβιασμένα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «μετά τις 15 Ιουνίου η ταξιδιωτική προειδοποίηση θα αποτελεί παρελθόν».

Δένδιας: Ασφαλής η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ μήνυμα προς τους Γερμανούς ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής και έτοιμη να τους υποδεχτεί στέλνει ο έλληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Σε συνέντευξή του στο Δημοσιογραφικό Δίκτυο Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland) επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση βήμα-βήμα και επιστρέφει στην κανονικότητα. «Εντός της χώρας αποκαθίσταται η ελευθερία των μετακινήσεων, τα ξενοδοχεία μας προετοιμάζονται για την επανεκκίνηση, οι παραλίες μας είναι και πάλι προσβάσιμες ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν και πάλι για το κοινό». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας «στόχος είναι να αποκαταστήσουμε τις ελεύθερες και ασφαλείς μετακινήσεις εντός της ΕΕ».

«Καλά προειτοιμασμένα» τα ξενοδοχεία και οι παραλίες μας για τη φετινή σεζόν, δηλώνει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Σε δηλώσεις του προς την γερμανική Welt λέει ότι ο τουριστικός κλάδος της χώρας του περιμένει τώρα απλώς να δοθεί το σήμα έναρξης της φετινής σεζόν, επισημαίνει ωστόσο ότι φυσικά και η χώρα του δεν αναμένει τον ίδιο αριθμό τουριστών με πέρσι. Ο κροάτης πρωθυπουργός τονίζει την ίδια ώρα ότι οι τουρίστες δεν θα πρέπει να φοβούνται τυχόν «μη εντοπισμένα κρούσματα» στη χώρα του.

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afpd)

Πηγή: Deutsche Welle