Κυριακή 13 Ιουνίου 2021
x

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΕ ΛΟΝΔΙΝΟ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προέτρεψε το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit.

Μετά τις συνομιλίες κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προτρέπει το Λονδίνο να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με την Ε.Ε.

«Θα ήταν ευπρόσδεκτο εάν οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία επιταχύνονταν, ειδικά επειδή η Βρετανία δεν επιθυμεί παράταση της προθεσμίας. Πρέπει τώρα πια πραγματικά να καταλήξουμε σε συμφωνία έως τα τέλη του έτους», δήλωσε εχθές ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Ευρωπαϊκών θεμάτων Μίχαελ Ροτ.

«Ωστόσο, ορισμένα σημεία δεν είναι διαπραγματεύσιμα για την ΕΕ», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός. «Σε αυτά περιλαμβάνεται και η απαίτηση για όμοιους όρους ανταγωνισμού. Κοινωνικό και οικολογικό ντάμπινγκ δεν μπορεί να υπάρξει με την Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε σε τηλεδιάσκεψη με την ηγεσία της Ε.Ε. να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Στους πρώτους τέσσερις γύρους συνομιλιών με τους Βρετανούς για την αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση,  δεν είχε πάντως σημειωθεί πρόοδος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ανήκει μεν -για μια μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του έτους- στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Τελωνειακή Ένωση, εάν όμως δεν επιτευχθεί τελικά συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου, θα μπορούσε να υπάρξει  στις αρχές του 2021 μια σκληρή οικονομική ρήξη με δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ