Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020
x

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΤΡΑΚΤΕΡ, ΑΦΙΣΕΣ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ


Χιλιάδες αγρότες διαμαρτύρονται στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

Περίπου 10.000 αγρότες με πάνω από 5.000 τρακτέρ έχουν κατακλύσει το κέντρο του Βερολίνου γύρω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου. Με αυτό τον τρόπο διαμαρτύρονται ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται μεταξύ άλλων το «αγροτικό πακέτο» που συπεριλαμβάνει αυστηρότερες προδιαγραφές σε ό,τι αφορά την χρήση εντομοκτόνων. όπως και περιοσμούς στη χρήση λιπασμάτων προκειμένου να προστατευτούν τα υπόγεια ύδατα. Εκτός αυτού προβλέπεται ότι θα διατίθενται περισσότερα χρήματα για την προστασία του περιβάλλοντος από κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για τους αγρότες. Τα μέτρα αυτά θέτουν, σύμφωνα με τους διαδηλωτές, σε κίνδυνο την ύπαρξη των αγροτών.

Ποιος φέρει ευθύνες;

Η υπουργός Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ, αν και έδειξε κατανόηση για την αγανάκητηση των αγροτών, χαρακτήρισε την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων αναγκαία επειδή πρόκειται για δεσμευτικούς κανονισμούς της ΕΕ. Όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε η Γερμανία προκειμένου να μην τους εφαρμόσει – τουλάχιστον εξ ολοκλήρου- παρέμειναν άκαρπες.

Από την πλευρά των Πρασίνων ο πρόεδρος της Κ.Ο. Άντον Χοφράιτερ καταλόγισε στους διαμαρτυρόμενους αγρότες ότι υπερασπίζονται τη λάθος πολιτική. Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η ρύπανση των υπόγειων υδάτων δεν εξαφανίζονται με το να τις αγνοήσεις, υποστήριξε.

Παρ' όλα αυτά έδειξε κατανόηση για την αγανάκτηση των αγροτών επειδή «βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της λανθασμένης αγροτικής πολιτικής». Σύμφωνα με τον κ. Χοφράιτερ, το υπουργείο Γεωργίας αλλά και οι αγροτικές ενώσεις στήριζαν στο παρελθόν τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και όχι τις μικρές, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των αγροτών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ