Skip to main content

Βεσυρόπουλος από Θεσσαλονίκη: Νέα φιλοσοφία στη φορολογική πολιτική

Εκδήλωση για τη φορολογία και τις επενδύσεις που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και η ελεγκτική εταιρεία Grand Thornton.

Τη διαβεβαίωση ότι από εδώ και πέρα η φορολογική πολιτική θα αποτελέσει κομμάτι της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας έδωσε πριν από λίγο στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική και δημόσια περιουσία, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Από το βήμα της εκδήλωσης για τη φορολογία και τις επενδύσεις που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων και η ελεγκτική εταιρεία Grand Thornton, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε ότι οι μειώσεις των φόρων στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η νέα κυβέρνηση θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο πεδίο των ακινήτων, επισημαίνοντας ότι μέχρι πριν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 οι φόροι ακινήτων στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 2,5% του ΑΕΠ, τη στιγμή που στη Γερμανία ήταν 0,5%, στην Ιταλία και την Κύπρο 1,5% και στη Βουλγαρία 3%.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια νέα φιλοσοφία στη φορολογική πολιτική που βασίζεται στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην είσοδο στην ψηφιακή εποχή» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι σε λίγο οι επιχειρήσεις θα έχουν μόνο ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ θα υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στο ΓΕΜΗ, στο Κτηματολόγιο και στο Taxisnet, ώστε αφενός η φορολογική διοίκηση να κάνει τη δουλειά της γρήγορα και αποτελεσματικά και αφετέρου οι φορολογούμενοι να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στις εφορίες.



Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από γρήγορες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει. Όπως είπε δύο πλεονεκτήματα της χώρας είναι το πολύ καλό εργατικό δυναμικό και τα χαμηλά επιτόκια ενώ υπογράμμισε ως βασικά στοιχεία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τις επενδύσεις τον έλεγχο των φακέλων από ελεγκτικές εταιρείες ώστε οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα αλλά και το γεγονός ότι το 90% των δραστηριοτήτων στην αγορά θα ξεκινούν με απλή γνωστοποίηση από τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος απευθυνόμενος στο ακροατήριο στο οποίο υπήρχαν δεκάδες επιχειρηματίες υποστήριξε ότι τώρα είναι «η ώρα της ευθύνης των επιχειρήσεων» και προέτρεψε τους επιχειρηματίες να δώσουν το παράδειγμα επενδόντας στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει άλλοθι» είπε χαρακτηριστικά και έθεσε ως στόχο τη διαμόρφωση των εξαγωγών της χώρας στο 25% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια από 18%-19% που είναι σήμερα.



Εκ μέρους της Grand Thornton που διευθύνει ο σύμβουλος Βασίλης Καζάς υποστήριξε ότι «η χώρα έχει ανάγκη να μπουν στο προσκήνιο οι επιχειρηματίες». Όπως είπε παρά το ότι η μείωση της φορολογίας είναι θετικό μέτρο υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, απαριθμώντας το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, το υψηλό κόστος ενέργειας και τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια. «Όλα αυτά πρέπει να βελτιωθούν καθώς επίσης να προχωρήσουν η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας».

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Νίκος Καραμούζης

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Grand Thornton στην Ελλάδα και γνωστός τραπεζίτης, Νίκος Καραμούζης, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε το γεγονός ότι το 55% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στην Ευρώπη - μία ήπειρο την οποία χαρακτήρισε κουρασμένη από οικονομική άποψη - δεν είναι αισιόδοξο για την Ελλάδα. «Κατά τη γνώμη μου η Ευρώπη θα κάνει πολλά χρόνια για να δει ανάπτυξη πάνω από 1%-1,5%» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι δυναμικές περιοχές του πλανήτη είναι η Κίνα, η Ινδία, οι άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και λιγότερο οι ΗΠΑ. «Για να πετύχει η Ελλάδα αναπτυξιακούς ρυθμούς 3% θα πρέπει να έχουμε αύξηση των επενδύσεων κατά 10%-15% για αρκετά χρόνια, κάτι που δεν είναι βέβαιο» είπε και ζήτησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην ενέργεια και εν μέρει στις τράπεζες.