Skip to main content

Βεσυρόπουλος για Παλατάκι: Επιστρέφει στην πόλη για χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής

Τι απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών σε επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου για την εγκατάλειψη του ιστορικού χώρου και την αξιοποίησή του

Εντός των επόμενων εβδομάδων ολοκληρώνεται η παράδοση και παραλαβή από την ΕΤΑΔ του ιστορικού κτηρίου του Κυβερνείου (ή «Παλατάκι») στην Αρετσού.

Η ΕΤΑΔ, που αποτελεί θυγατρική εταιρεία του Υπερταμείου, έχει ολοκληρώσει την παραλαβή του επριβάλλοντος χώρου του καινήτου, την καταγραφή των κινητών ευρημάτων στο Παλατάκι, αλλά και τη αυτοψία για τις εργασίες που απαιτούνται σχετικά με την  αποκατάσταση των ζημιών και τον εξωραϊσμό του. Επιπλέον, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ΕΤΑΔ έχει έτοιμη μελέτη σκοπιμότητας για την αξιοποίηση του ιστορικού χώρου που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνας Νοτοπούλου.

«Στόχος της ΕΤΑΔ είναι αφενός αναγεννηθεί και να αποκατασταθεί το ακίνητο και αφετέρου να επιστραφεί στην πόλη, αφού ανακαινιστεί πλήρως, ως τοπόσημο και με χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής», δήλωσε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Από το βήμα της Βουλής η Κατερίνα Νοτοπούλου, κάλεσε την κυβέρνηση «να ανακαλέσει τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση του εμβληματικού αυτού κτιρίου που ανήκει στους πολίτες, να σεβαστεί την ιστορικότητα του κτιρίου, να ακούσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, τους κατοίκους και τα κινήματα των πολιτών, που έχουν ως πάγιο αίτημά τους την απόδοση του κτιρίου στην τοπική κοινωνία και να μην επιτρέψει να γίνει βορά στα χέρια επενδυτών».
«Θα μας βρείτε απέναντί σας σε ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Κυβερνείου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτησή της η κ. Νοτοπούλου είχε αναφερθεί στο ιστορικό του κτηρίου και του ευρύτερου χώρου, και είχε σημειώσει πως εδώ και χρόνια παραμένει εγκαταλειμμένο και ανενεργό, ενώ, όπως σημείωσε, θα μπορούσε να στεγάσει την έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, αλλά και ένα Μουσείο Διασποράς, καθώς και να αναδειχθεί ως τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, αφού έρχεται ως φυσική εξέλιξη του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά.

«Το κυβερνείο, αποτελεί τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής, ένα ιδιαίτερο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, που χρήζει προστασίας, αλλά και απόδοσής του στην τοπική κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια, έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου, με τη σημερινή εικόνα του ιστορικού αυτού κτιρίου να είναι οικτρά απογοητευτική», ανέφερε τόσο στην ερώτησή της όσο και από του βήματος της βουλής η κ. Νοτοπούλου και απηύθυνε δύο ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό:

«1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υποβολή αιτήματος Χρηματοδότησης Μελετών Ωρίμανσης και τεχνικού δελτίου για την ωρίμανση του εμβληματικού έργου του Κυβερνείου που υποβλήθηκε, ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 από την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης; Έχει προχωρήσει, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, και αν όχι ποιος ο λόγος;

2. Ποια η θέση του ως προς τυχόν πρόθεση της ΕΤΑΔ για παραχώρηση του Κυβερνείου, με μακροχρόνια μίσθωση, σε ιδιώτες επενδυτές;»