Skip to main content

Βεσυρόπουλος: Με τις πρωτοβουλίες μας διορθώνουμε φορολογικά λάθη

Την νέα πάγια ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ, για την νέα πάγια ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στο πλαίσιο ενημέρωσης των βουλευτών για τροπολογία που αφορά θέματα σχετικά με τις αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013 από συνταξιούχους και το τέλος ταξινόμησης επιβατηγών ΙΧ.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση, "μπορεί να συγκεντρώσει την ευρεία συναίνεση της Βουλής" εκτίμησε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Το πρώτο άρθρο αναφέρει ότι οι οφειλές από πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδόθηκαν μέχρι τις 31/12/2019, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση, για αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά εντός του 2013, καθίστανται ληξιπρόθεσμες στις 29/5/2020.

Όπως είπε ο υφυπουργός για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία, η τροπολογία αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα. "Μετά από διασταυρώσεις με τη φορολογική διοίκηση διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων εισπράχθηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα ποσά αυτά στη δήλωσή τους, Για το λόγο αυτό η ΑΑΔΕ, προέβη στην έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου γι' αυτές τις περιπτώσεις. Μεταξύ των εκκαθαρίσεων που έγιναν, προέκυψαν και πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν, παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά είχαν συμπεριληφθεί από τους φορολογούμενους, με δηλώσεις που είχαν υποβάλει". Αυτονόητα, σημείωσε, αυτές οι περιπτώσεις θα διορθωθούν από την φορολογική διοίκηση.